Lean is heerlijk

Wat doet het ertoe of je het lean noemt, of productive ward, of meer tijd voor de patiënt? De kernboodschap van de ziekenhuizen die zich hebben opengesteld voor het gedachtegoed dat we voor het gemak toch maar even lean zullen noemen, is dat het enorm veel positieve energie geeft. De verpleegkundigen van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk stellen dat ze er meer plezier door in hun werk hebben gekregen. Het ziekteverzuim halveerde.

In de komende editie van Arts & Auto verschijnt een artikel over dit onderwerp. Ik liep hiervoor een dag rond in VUmc en interviewde een verpleegkundige, een medisch specialist en een bestuurder. Ook bij hen trof ik een enthousiasme voor de leanfilosofie dat duidelijk geen afgesproken werk was. De verpleegkundige die ik voor dit artikel sprak, zei dat het ziekteverzuim op haar afdeling nagenoeg tot nul gedaald was. “Ik zou het bijna fijn vinden als ze weer eens gewoon een dagje thuisbleven als ze zich ziek voelen”, vertrouwde ze me toe. Blijkbaar maakt lean mensen zó enthousiast dat ze geen moment willen missen.

Ik vond het een prachtig verhaal. En ik raad iedereen aan die nog niet aan lean doet en die klaagt over ‘omkomen in de rompslomp’s, om eens een middagje in VUmc of een van de andere leanziekenhuizen op bezoek te gaan. Geen boeken lezen, geen congressen bezoeken, gewoon in de praktijk gaan kijken. Lean is echt heerlijk, ik werd helemaal vrolijk van die dag.

Delen