Leefstijlzorg

Het is een ontluisterende onderzoekconclusie van  Symen Ligthart et al dat maar liefst een op de drie mensen type II diabetes zal ontwikkelen. Natuurlijk: hoe hoger de BMI en hoe groter de buikomtrek, hoe groter het risico. Maar de onderzoekers concluderen dat zelfs bij een BMI onder de 25 een op de vijf mensen nog type II diabetes krijgt.

De cijfers geven aan dat preventieve maatregelen van belang zijn, schrijft Medisch Contact met enig gevoel voor understatement. Vorig jaar tekende minister Edith Schippers van VWS met het bedrijfsleven een akkoord voor de vermindering van zout, verzadigd vet en calorieën in levensmiddelen. De gezonde keus wordt dan gemakkelijker, stelde ze daarbij. Maar dat akkoord was natuurlijk een beetje een schijnbeweging om niet écht structurele stappen te hoeven zetten in preventie en gezondheidsbevordering. In antwoord op een advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg uit 2012 over preventie van welvaartsziekten gaf Schippers al aan vast te willen houden aan de eigen verantwoordelijkheid van de burger. En sinds die tijd heeft ze haar beleid op het gebied van preventie niet substantieel veranderd.

De laatste paar jaar horen we vaak: gezondheidszorg wordt in toenemende mate ouderenzorg. Je kunt je afvragen of dit waar is.  De stelling ‘gezondheidszorg wordt in toenemende mate leefstijlzorg’ lijkt me minstens even waar.

 

Delen