Leg eens uit

In het persbericht dat Zelfstandige Klinieken Nederland verstuurde in relatie tot haar jaarcongres 2012 stelt ze dat 90 procent van de Nederlanders zelf zijn arts, kliniek of ziekenhuis wil kunnen kiezen, en dat de helft van ons er negatief tegenover staat dat de zorgverzekeraar deze keuze voor hen maakt.

Strikt genomen hoeft niemand zich door zijn zorgverzekeraar te laten sturen. Neem een restitutiepolis en je houdt zelf het heft in handen. Maar dat is niet waar ZKN heen wil, zo blijkt verderop uit het persbericht. Daarin lezen we namelijk ook dat 7 procent van de Nederlanders zich inmiddels in een kliniek heeft laten behandelen en dat 17 procent overweegt om dat te doen. “Dit cijfer staat in schril contrast met de contractering door zorgverzekeraars”, lezen we. Want die blijken op dit moment pas 3 procent van de zorg bij klinieken in te kopen.

Nu is de spagaat tussen 3 en 17 procent inderdaad fors. Maar zorgverzekeraars kunnen moeilijk inkopen op basis van de ‘overweging’ van mensen om zich ooit in een kliniek te laten behandelen. Zoiets kun je best eens overwegen als je kerngezond zit na te denken over je toekomstige zorgconsumptie, maar dat betekent nog niet dat je het ook écht gaat doen als je als patiënt met je huisarts je behandelopties zit te bespreken. Bovendien, als 90 procent zegt zelf te willen kiezen waar hij zich wil laten behandelen en slechts 7 procent kiest voor een zelfstandige kliniek, dan is de voorzichtige houding  van de zorgverzekeraars ook wel te begrijpen. Met een verschil tussen 3 en 7 procent zijn ze dan weliswaar nog steeds té voorzichtig, maar in ieder geval al veel minder dan het persbericht suggereert. Misschien moeten de klinieken dus eens wat meer communiceren over wat hen zo aantrekkelijk maakt.

 

Delen