Leiden of lijden?

Het tijdschrift ZorgScoop van Rabobank besteedt aandacht aan het medisch specialistische bedrijf en doet dit onder een veelzeggende kop: ‘Leiden of lijden?’. Ook Zorgvisie vraagt zich af welke kant dit balletje op gaat rollen. Vaatchirurg Pieter Klinkert weet het al: de belangen van de deelnemende specialisten gaan zó uiteenlopen dat veel medisch specialistische bedrijven binnen een jaar uit elkaar zullen spatten.

“Alleen ziekenhuizen die echt keuzes in hun portfolio durven te maken, zijn toekomstbestendig”, zegt hij. En zulke keuzes maken wordt alleen maar lastiger als de afstand tussen ziekenhuis en artsen groter wordt. Het is een terechte waarschuwing (in een van de reacties op Zorgvisie) dat veel zal afhangen van de kwaliteit van de onderlinge samenwerking en van draagvlak.

Met andere woorden: veel zal afhangen van de vraag in hoeverre medisch specialisten echt ondernemers zijn. Mensen dus die niet primair keuzes maken om hun eigen belangen veilig te stellen (het fiscale ondernemerschap), maar die beseffen dat keuzes maken die aansluiten bij de marktbehoefte de beste kansen biedt voor continuïteit. In een van de reacties op Zorgvisie stelt iemand dat hij in de ontwikkeling van het medisch specialistisch bedrijf grote kansen voor juristen. Een beetje voorbarig misschien, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen.

Delen