Leren en kennis delen
Hoe ironisch is dit. Een van de lezers die op www.telegraaf.nl reageert op het bericht over de inbraak op de server van het Groene Hart Ziekenhuis, schrijft: “Ik heb indertijd (…) meegedeeld niet aan het elektronisch patiëntendossier te willen meedoen. Dus ik neem aan erop te kunnen vertrouwen dat al mijn gegevens uitsluitend op papier worden bijgehouden en daardoor niet door een computermannetje gehackt kunnen worden.” En het Groene Hart laat weten: “De medische gegevens betreffen papieren bestanden die gedigitaliseerd werden.” De conclusie is dus dat juist de mensen die hebben aangegeven dat ze niet willen dat hun patiëntgegevens via het EPD beschikbaar zijn, het slachtoffer zijn geworden van de Groene Hart hacker.
Op Twitter lees ik de vraag of de hack een klap is voor de voorstanders van het (al dan niet landelijk) EPD. Dat lijkt mij niet, want het doel van het EPD is beter afgestemde zorg voor de patiënt. Ook de door De Telegraaf gestelde vraag of de bestuurders van het ziekenhuis nu moeten opstappen, vind ik niet relevant. De bestuurders hebben een statement uitgegeven waarin ze laten zien hun verantwoordelijkheid voor het gebeurde te erkennen en er niet voor weg te lopen. De informatie die ze op de FAQ-pagina van hun website over het voorval bieden, is goed en geeft alle antwoorden die op dit moment gegeven kunnen worden. De bestuurders ontslaan is daarom vooralsnog een onzinnige reactie. In dit soort zaken zijn drie dingen van belang: 1) de fout erkennen en erover informeren, 2) het probleem op zodanige wijze oplossen dat het niet meer kan optreden, 3) de oplossing delen zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen. Mensen ontslaan is afreageren. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen.
4 reacties
Ik ben het van harte eens met de strekking van het artikel, maar die conclusie he…
“De conclusie is dus dat juist de mensen die hebben aangegeven dat ze niet willen dat hun patiëntgegevens via het EPD beschikbaar zijn, het slachtoffer zijn geworden van de Groene Hart hacker.”
Is wellicht grappig bedoeld, maar ik wil toch nog eens benadrukken dat het digitaliseren van papieren in ziekenhuizen helemaal niks met het ‘landelijk’ EPD te maken heeft, ook al leggen zowel voor- als tegenstanders het verband tussen dit incident en de landelijke infrastructuur om hun eigen standpunt naar voren te brengen.
patient2punt0
9 oktober 2012 / 18:55Het digitaliseren van papieren dossiers heeft inderdaad niets te maken met het EPD. Dat weet ik en ik heb ook niet de suggestie gewekt dat het anders zou zijn. Wat me alleen opvalt aan deze casus, is dat dus geen gegevens uit het EPD zijn gehackt, maar juist gegevens die daarvan geen onderdeel uitmaakten: papieren gegevens die gedigitaliseerd zijn. Ongetwijfeld met de bedoeling om ruimte te sparen, maar ook om ze veiliger te bewaren.
Frank van Wijck
9 oktober 2012 / 20:58Gescande papieren dossiers worden vaak ook onderdeel worden vh elektronische ziekenhuisdossier zodat historische gegevens intern eenvoudig en snel op de juiste plaats beschikbaar zijn. Dus in die zin ben ik het ook niet met de conclusie eens, maar dat terzijde.
Schokkender vind ik het dat er blijkbaar burgers zijn die denken dat bezwaar tegen het het landelijk EPD betekent dat je medische gegevens overal in de zorg alleen nog maar op papier worden vastgelegd.
Anil
9 oktober 2012 / 22:40Een goede kanttekening Anil. De communicatie schiet dus duidelijk tekort op dit punt.
Frank van Wijck
10 oktober 2012 / 08:17