Let op uw centen

‘Wilt u zich hier laten behandelen zonder dat hiervoor een acute medische noodzaak bestaat, dan betaalt u daarvoor maximaal 375 euro. Ga liever naar uw huisarts’. Feitelijk is dat de boodschap die Medisch Spectrum Twente patiënten gaat geven op de spoedeisende hulp. Per 1 januari gaat het MST op deze afdeling de patiënten informeren over de kosten van medische behandelingen. De achterliggende bedoeling hiervan is duidelijk: mensen aan het denken zetten over de vraag of ze die kosten eigenlijk wel moeten maken. Het is een bekend feit dat veel klachten waarmee mensen zich bij de afdeling spoedeisende hulp melden in feite helemaal niet spoedeisend zijn. Het betreft dan klachten waarnaar ook de huisarts best even kan kijken. Met als voordeel voor de patiënt dat diens eigen risico niet wordt aangesproken, wat bij een bezoek aan de spoedeisende hulp wel het geval is.

Ik denk wel dat dit zal gaan helpen om een halt toe te roepen aan de te laagdrempelige toegang die de spoedeisende hulp van het ziekenhuis nu biedt. Mensen aanspreken op hun portemonnee werkt immers beter dan mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Het is dan ook te hopen dat andere ziekenhuizen het voorbeeld van MST snel gaan volgen.

Wat de hier gekozen aanpak natuurlijk niet oplost, is de onzekerheid die patiënten hebben over de vraag of een klacht wel of niet spoedeisend is. Dit los je op door direct naast de afdeling spoedeisende hulp een huisartsenpost te bieden. Gelukkig heeft MST dit ook door, en gaat het in de nieuwbouw voorzien in een gezamenlijke balie voor spoedeisende hulp en huisartsenpost. De sfeer is dus weer opgeklaard sinds april 2012:

Gelukkig maar.

Delen