Letter en geest
Een kleine twee maanden geleden werd minister Edith Schippers geconfronteerd met een probleem in de gemeente Arkel. De gemeente ligt nét niet ver genoeg van Gorinchem af, wat betekent dat de apotheekhoudend huisarts geen geneesmiddelen meer mag leveren aan de inwoners. De boze inwoners trokken met een petitie naar Den Haag om de minister om een oplossing te vragen.
Nu doet zich een soortgelijke kwestie voor in Annen. De huisartsenpraktijk in deze krimpgemeente zit nét iets te dicht bij de apotheek in Zuidlaren. Exit apotheekfunctie dus. De patiënten dreigen met de bus naar Zuidlaren te moeten, wat voor minder mobiele ouderen niet eenvoudig is. Het alternatief is een bezorgdienst, maar die biedt niet de adviesfunctie van een huisarts of apotheek. Deze keer is het Tweede Kamerlid Agnes Wolbert die Schippers om een oplossing vraagt.
Maar in dit geval doet zich nog een aanvullend probleem voor. Omdat Annen een krimpgemeente is, ziet de huisartsenpraktijk zijn verdiensten teruglopen. De praktijk heeft die apotheekhoudende functie uit financieel oogpunt nodig. Terecht stelt Dagblad van het Noorden: “Als de huisartsen verdwijnen, dan heeft dit gevolgen voor de beschikbare basiszorg en de leefbaarheid in het dorp.” Natuurlijk komt dan de verplichting voor de zorgverzekeraars om continuïteit van zorg te bieden om de hoek krijgen, maar die hebben binnen de huidige wetgeving geen ruimte om het probleem van de apotheekfunctie op te lossen voor de bewoners. Hier ligt dus een mooie casus voor de minister. Als ze naar de letter van de wet handelt, doet ze niets. Als ze naar de geest van de wet handelt, heeft ze er in Annen een aantal fans bij.
3 reacties
‘Natuurlijk komt dan de verplichting voor de zorgverzekeraars om continuïteit van zorg te bieden om de hoek krijgen, maar die hebben binnen de huidige wetgeving geen ruimte om het probleem van de apotheekfunctie op te lossen voor de bewoners’.
Wat een onzin weer van FvW! Hij vergeet even de zorgplicht van verzekeraars en de mogelijkheid van differentiatie in tarieven en vergoedingen. Het is niet de NZa die de tarieven oplegt, maar het zijn de verzekeraars! De NZa ziet slechts toe op naleving van de zorgplicht.
Verzekeraars hebben zorgplicht en dienen zich aan de Wet te houden. Die Wet wordt al met voeten getreden om financiële redenen, maar om die Wet nu ook te verkrachten omdat een Kamerlid toevallig woont in de Gemeente waar de huisarts geen apotheekhoudende huisarts meer mag zijn voor een deel van de bevolking gaat wel heel erg ver. Dat gaat rieken naar patronage. Dat moeten we niet willen in dit land. We zijn de Oekraïne niet. (of België) De VVD krijgt uw stem en uw huisarts mag apotheekhoudende zijn? Hoe diep kan je zakken als land?
Dus zullen de verzekeraars zich aan de Wet moeten houden: de apotheek te Annen per receptregel een hoger tarief moeten geven om toch uit de kosten te kunnen komen! Zoals zij ook doen bij de ANZ apotheken.
Er is geen wettelijk vastgelegde reistijd voor het verkrijgen van farmaceutische zorg. Voor acute zorg is de tijd opgelopen van 20 minuten in 2006 naar 45 minuten anno 2016. Zo gaat dat met wetgeving die niet deugt. Er is te Annen geen prikkel voor verzekeraars om een apotheek te financieren.
De aangedragen oplossing is overigens niet uniek in de wereld: de Denen doen al jaren niet anders. Wettelijk is daar geregeld dat iedere Deen binnen 15 minuten een apotheek moet kunnen binnenlopen. Er is daar een vereveningsmodel voor uitgevonden. Dat kan daar. Dat kan daar omdat men daar bewust heeft gekozen voor een sociaal zorgstelsel. Geen concurrentie, maar samenwerking. Dus dragen de grote apotheken bij in de kosten voor de kleine. Een wereld zonder zorgverzekeraars maakt zoveel meer mogelijk!
Een wereld zonder zorgverzekeraars! Dat gaat pas kiezers opleveren!
ANH Jansen
25 april 2016 / 11:38De zorgverzekeraars hebben zich te houden aan het afstandscriterium.
Frank van Wijck
25 april 2016 / 11:47Het afstandscriterium voor het vestigen van een apotheekhoudende huisarts staat los van de zorgplicht van een verzekeraar. Niet de zorgverzekeraar moet zich houden aan het afstandscriterium, maar de Overheid!
Apotheekhoudende huisartsen komen alleen voor in Engeland en Nederland. In alle andere landen ter wereld is het artsen door de wetgever om begrijpelijke redenen verboden om ook voor apotheker te spelen. Apotheekhoudende huisartsen zijn al uitzonderingen op de regel. Terecht dat ook daar te Annen paal en perk aan wordt gesteld.
Maar dan staat het verzekeraars vrij om voor hun verzekerden te Annen een apotheek te doen vestigen met bijbehorende financiering om dat mogelijk te maken. Financiering staat geheel los van de afstand! Twee verschillende discussies.
Er schijnen daar kamerleden te wonen, met invloed te Den Haag. Lijkt mij voor een verzekeraar een ABC’tje. Maar ja, waarom zouden zij nog investeren in invloed; zij hebben de Tweede en Eerste Kamer al in hun zak. Verzekeraars moeten zuinig en doelmatig omgaan met de premies van verzekerden. Toch?
Maar dat de Minister een uitzondering op een uitzondering gaat maken, door te Annen alsnog een apotheekhoudende huisarts toe te staan, is ook in Nederland ongehoord.
Dan is de Geest pas echt uit de fles. Laat Nederland zich dan maar direct aansluiten bij de Oekraïne.
ANH Jansen
25 april 2016 / 12:30