Leuker kunnen we het niet maken

Hans Simons en Hugo Keuzenkamp laten in Het Financieele Dagblad een proefballonnetje op over vereenvoudiging van het eigen risico. Ze pleiten voor een indeling in categorieën, bijvoorbeeld € 75,- voor een poliklinisch consult, € 150,- voor beeldvormende diagnostiek, € 250,- voor een overnachting en € 375,- (de jackpot dus) voor een operatieve ingreep.

Simons en Keuzenkamp stellen dat dit de patiënt helpt om eigen keuzes te maken – een relatief dure behandeling ondergaan of toch een goedkoper alternatief kiezen bijvoorbeeld – en deze direct te koppelen aan de financiële gevolgen.

Als stand-alone oplossing gaat dit niet werken. De patiënt moet hierbij in ieder geval weten wat zijn behandelopties precies inhouden en welke gevolgen die hebben voor (de genezing van) zijn ziekte. Wordt deze informatie er niet bij geboden, dan bestaat het risico dat de patiënt de diverse behandelopties als gelijkwaardig beschouwt en dus alleen nog naar de prijs kijkt.

Verder is toch wat onduidelijk voor welk probleem het voorstel van Simons en Keuzenkamp nu eigenlijk een oplossing is. In de discussie over het eigen risico speelt veel minder de opbouw ervan een rol dan de feitelijke hoogte. André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland stelde vorige jaar al dat een te hoog eigen risico op den duur de solidariteit in de zorg aantast. En zorgverzekeraars waarschuwden een paar maanden later dat steeds meer mensen moeite hebben om het eigen risico te betalen. Het was waardevoller geweest als Simons en Keuzenkamp zich over dat probleem hadden gebogen. De opbouw van het eigen risico eenvoudiger maken is leuk, maar onder de streep moet je dan nog steeds gewoon je portemonnee trekken.

Delen