Logische ontwikkeling
Een tweet van SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven: “1800 huishoudelijk verzorgenden/6100 pat. de dupe door sloop thuiszorg van VVD, PvdA, CU, D66, SGP 18 maart stemmen.” De lobby voor de Provinciale statenverkiezingen is in volle gang, dat is duidelijk. Het zou alleen wenselijk zijn als die lobby een beetje dichter bij de feiten bleef.
ZuidZorg wil een groot deel van de activiteiten van Pantein-Vivent overnemen en wil hiervoor ruim 80 procent van de 1800 huishoudhulpen een vast contract bieden. De gemeenten moeten dit plan nog goedkeuren, maar tot dat hierover duidelijkheid bestaat, is het in ieder geval te vroeg om te concluderen dat deze mensen of hun cliënten ‘de dupe’ zijn. Bovendien hebben we het hier natuurlijk niet over thuiszorg (verzorging en verpleging), maar over huishoudelijke hulp. En dus niet over patiënten maar cliënten.
In september 2007 zei toenmalig directeur zorg Chiel Bos van Zorgverzekeraars Nederland in Zorgvisie: “De aanspraken in de AWBZ zijn te ruim en de toegang is te gemakkelijk. We constateren een explosieve stijging van indicaties die zorgaanbieders zelf mogen stellen. Zorgaanbieders vragen voor bestaande klanten extra begeleiding aan om bijvoorbeeld naar het zwembad te gaan, belastingformulieren in te vullen of gordijnen te sluiten.”
Die tijden zijn nu, met de nieuwe werkelijkheid van 2015, definitief voorbij. Lilian Marijnissen van vakbond FNV heeft beslist gelijk als ze stelt dat er nog meer faillissementen aan zitten te komen. Het beleid is erop gericht dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid gaan dragen en meer hulp en ondersteuning in het informele circuit gaan regelen. Dan is het logisch dat er voor organisaties die dit werk als betaalde dienst aanbieden minder ruimte gaat ontstaan.
3 reacties
Logisch en lastig! Zeker met het woord participeren in je hoofd. Voor gezonde mensen moeilijk voor te stellen, maar er is echt een categorie patienten die zeer weinig om zich heen heeft aan ‘mantel’ en voor contacten afhankelijk is van professionals.
In hoeverre is een flesje nutridrinkvoeding geven een alternatief voor bezoek aan dagbesteding. Het eerste is veel goedkoper, maar waar ligt de ondergrens van zorg?
YG van Ingen
16 januari 2015 / 18:50Het is ook lastig, maar probeer alsjeblieft begripsverwarring te voorkomen. Wie afhankelijk is van zorg, komt voor zorg in aanmerking. In deze blog heb ik het over de huishoudelijke hulp.
Frank van Wijck
16 januari 2015 / 19:22http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Nieuws/2015/1/Alimentatie-na-faillissement-van-zorgaanbieder-1685596W/
Guus Schrijvers neemt de handschoen op. Dit heeft niets meer met sociaal beleid te maken.
Met ‘creatieve destructie’ heeft dit alles ook niets te maken.
Op sociale media wordt naar dit frame verwezen. Ten onrechte.
Overigens zijn er nu 3 loketten voor zorg ingevoerd en het is nu staande praktijk bij die loketten om patiënten en cliënten naar elkaar door te verwijzen; is het thuiszorg of het is het zorg? Is het zorg, maar is het Zvw zorg of is het AWBZ/WLZ zorg? WMO of Zvw?
Neem de proef op de som en simuleer dat je bent ontslagen uit het ziekenhuis na een slokdarm operatie en je hebt zorg nodig. En je bent 78 jaar, kinderen in het buitenland en je weegt nog 48 kg bij 1.70. N=1. De betrokkene krijgt nog steeds geen zorg omdat de betrokken loketten niet kunnen of willen uitmaken welke zorg nu noodzakelijk is en of er niemand in de buurt/familie is die zorg kan leveren. Kastje muur, muur kastje, kastje muur, muur, muur……
Wil je N=2 weten? En N=tig?
In aanmerking komen voor zorg is niet hetzelfde als zorg krijgen en als je zorg krijgt is het afwachten wanneer die zorg wordt geleverd.
Van intrinsieke goedheid wordt alleen gesproken bij zorgverleners, niet bij loketbeheerders, portiers en poortwachters.
Gruss Gott.
Logische ontwikkeling.
ANH Jansen
17 januari 2015 / 17:14