Logische stap

Het Franciscus Vlietland Ziekenhuis in Schiedam noemt het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel als belangrijkste reden om de afdeling kindergeneeskunde te sluiten en samen te voegen met de afdeling in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

Het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is beslist een van de grootste problemen waarmee de gezondheidszorg op dit moment te kampen heeft. Maar is dit het enige argument om twee afdelingen kindergeneeskunde samen te voegen? Het is al lang geen nieuw gegeven meer dat het meerwaarde kan hebben om bepaalde vormen van zorg in een beperkt aantal centra te concentreren. Wat dat betreft zou je dus ook kunnen zeggen: wat vreemd dat de organisatie hiermee heeft gewacht tot het oplopende tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen ertoe dwingt om deze maatregel te nemen.

Het sluiten van ziekenhuisafdelingen ligt momenteel erg gevoelig

Maar ziekenhuisafdelingen sluiten ligt momenteel erg gevoelig. Het wordt in de publieke media snel vertaald in ‘afbraak van de zorg’ en leidt nogal eens tot Kamervragen. Het is daarom een ontwikkeling die zorgvuldig moet worden voorbereid en gecommuniceerd, want anders gebeurt precies wat journalist Thijs Rösken gisteren op Twitter postte: “Loopt het vast, dan bellen ze de Telegraaf.”

Dit vertaalt zich ook in de berichtgeving, waarin nadrukkelijk wordt gesproken over mogelijke concentratie van kindergeneeskunde op locatie Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Tegelijkertijd verklaart dezelfde berichtgeving ook waarom die concentratie gewoon een goede zet is: daarmee komen zes extra kinderbedden beschikbaar voor de regio. Hierover zegt de woordvoerder van de organisatie: “Op deze manier is het risico minder groot dat we kinderen moeten doorsturen naar ver weg gelegen ziekenhuizen zoals in Zeeland, of zelfs België.” Dat is winst.

Delen