Loondienst

Robert Sie, vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, voorspelt een chaos als de medisch specialisten worden gedwongen om in loondienst te gaan werken. Juridisch zijn er weinig obstakels om dit te doen liet advocatenkantoor AKD eerder deze week weten. En het is bekend dat de wens in politiek Den Haag heel erg gevoeld wordt.

Sie spreekt de verwachting uit dat de wachtlijsten in de zorg ‘zeker’ zullen oplopen, omdat vrijgevestigde specialisten doorgaans meer uren draaien. Dat aantal uren zal dalen, stelt hij, “alleen al omdat het aantal uren in de cao beperkt is.” Het ‘alleen al’ laat impliciet dat er wellicht nog een reden is. Gebrek aan motivatie om meer uur te werken dan in de cao zijn afgesproken wellicht? We kunnen er slechts naar gissen.

‘De wens om alle medisch specialisten in loondienst te laten werken, wordt in politiek Den Haag heel erg gevoeld’

Sie stelt ook dat er een tekort aan artsen zal ontstaan. Gelet op het overschot dat nu bestaat aan artsen in verschillende disciplines is dat toch de vraag. Veel jonge klaren staan te trappelen om in een vast contract aan de slag te gaan, in plaats van alle tijdelijke baantjes te accepteren waartoe ze zich nu gedwongen voelen.

Natuurlijk kost dat geld. Maar wacht, AKD stelt dat het niet nodig is de medisch specialistische bedrijven te compenseren voor betaalde goodwill als die bedrijven verdwijnen en de specialisten in loondienst gaan. Dat gaat om twee miljard euro. Als de politieke partijen die de medisch specialisten zo graag in loondienst willen dat bedrag al hadden begroot in hun plannen, is daarvoor dus een goede andere bestemming te vinden. Er kunnen aardig wat jonge klaren van aan de slag.

Delen