Los zand

Het Landelijk Platform GGz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en GGz Nederland zeggen ‘verbijsterd’ te zijn over de bezuinigingsmaatregelen op de geestelijke gezondheidszorg. De gemeenten weigeren het pgb aan te bieden. Nefarma laat weten het ‘kortzichtig’ te vinden dat de maagzuurremmers uit het basispakket verdwijnen. De Landelijke Huisartsen Vereniging stelt ‘onthutst maar strijdbaar’ te zijn als het gaat om de bezuinigingen op de huisartsenzorg. En de verpleegkundigen van de afdeling SEH van het ziekenhuis in Delfzijl zeggen te vrezen dat ze de kwaliteit en veiligheid van zorg niet meer kunnen garanderen door de bezuinigingen die het ziekenhuis moet doorvoeren.

Dat laatste probleem is het eenvoudigst opgelost. Edith Schippers (VWS) heeft immers al laten weten dat het aantal afdelingen SEH in onze ziekenhuizen flink omlaag kan. De kwaliteit van spoedeisende zorg in Delfzijl hoeft dus niet in gevaar te komen. Die zorg kan gewoon verdwijnen.

Afgezien daarvan vallen mij twee dingen op. Ten eerste dat iedereen net doet alsof hij niet in de gaten had dat bezuinigingen nodig waren. Toch hebben we zelf het huidige kabinet – met zijn al op voorhand duidelijk gecommuniceerde bezuinigingsdoelstellingen – bij elkaar gestemd. Ten tweede dat iedereen strikt vanuit zijn eigen domein en puur defensief reageert. Blijkbaar komt het niet in de zorgaanbieders op om gezamenlijk met een alternatief bezuinigingsplan te komen dat andere accenten legt. De plannen hiervoor hadden al direct na 9 juni vorig jaar besproken kunnen worden. Maar dat is niet gebeurd, want het Nederlandse zorgaanbod hangt als los zand aan elkaar. Je zult maar patiënt zijn.

Delen