Luchtje
In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat de gehele zorg in 2030 rookvrij is. Om zorginstellingen te helpen die hierin stappen willen zetten, heeft het Trimbos instituut de website Rookvrije Zorg ontwikkeld. Op dit moment is 72 procent van de ziekenhuizen en revalidatiecentra die zijn aangesloten bij de NVZ al rookvrij.
Ook andere koepels hebben aandacht voor het onderwerp. ActiZ bijvoorbeeld ondertekende al in 2020 de intentieverklaring Maak de zorg rookvrij. Terecht plaatste het hierbij de kanttekening dat er oog moet zijn voor de specifieke situatie van de ouderenzorg: ‘We hebben ten slotte in de ouderenzorg ook te maken met bewoners. Persoonsgerichte zorg en eigen regie is hierbij erg belangrijk, ook wanneer deze persoon rookt’.
Intermezzo in Dieren, een onderdeel van Attent dat tijdelijke zorg biedt, heeft daar blijkbaar zijn eigen kijk op. Er mag nog wel worden gerookt. Maar het wordt de tijdelijke bewoners niet gemakkelijker gemaakt. Hoewel het nog steeds wettelijk is toegestaan, heeft de directie besloten om roken op het gehele terrein te verbieden. Een opmerkelijke beslissing van de directie, gelet op een gerechtelijke uitspraak over dit thema uit 2023.
Des te opmerkelijker is dat een uitzondering is gemaakt voor de medewerkers, want die mogen nog wel roken, achter het gebouw. Over de vraag of dat te interpreteren valt als goed werkgeverschap kunnen de meningen uiteen lopen. Een opmerkelijke beslissing is het in ieder geval wel.
3 reacties
Tussen goed werkgeverschap en arrogante zorg ligt onze werkelijkheid.
Pieter Wijnheijmer
29 juli 2024 / 11:09Of arrogantie de juiste conclusie is, weet ik niet. Het kan ook te maken hebben met angst voor personeelsverlies. Gelet op de personeelskrapte in de zorg niet ondenkbaar.
Frank van Wijck
29 juli 2024 / 11:12Dat zal zeker meespelen. Wanneer later de rokers een hogere beloning in het vooruitzicht zal worden gesteld dan weten we zeker dat irrationaliteit onbegrensd is. 🙂
Pieter Wijnheijmer
29 juli 2024 / 14:29