maakbaarheid
Lucien Engelen predikt de revolutie. Tijdens het Skipr 99 Event vertelde Engelen (directeur Reshape & Innovation Centre UMC Radboud) dat de markt de komende jaren overspoeld wordt met consumentenelektronica die zal zorgen voor een ongekende revolutie in de gezondheidszorg. Ik ben het met hem eens voor wat betreft de ontwikkelingen die op ons afkomen. Maar ik geef hem geen gelijk in zijn veronderstelling dat die voor een revolutie zullen gaan zorgen. Niet zonder slag of stoot in ieder geval.
Tijdens de masterclass die Engelen bij het Skipr 99 Event verzorgde, vertoonde hij een filmpje dat de mogelijkheden van zelfmonitoring in kaart bracht. Die mogelijkheden zijn inderdaad indrukwekkend: met één druk op de knop kan iemand zijn temperatuur, bloeddruk, hartritme en wat al niet doorgeven aan een arts. Maar zal deze ontwikkeling het gedrag van patiënten drastisch veranderen, zoals hij stelt? Ik betwijfel het. Mensen worden nu ook al geïnformeerd over het gevaar van een hoge bloeddruk. Ze weten nu ook al dat hun hartritme rare sprongen kan maken als ze er een ongezonde leefstijl op nahouden. Helpt dat? Voor mensen die bewuste keuzes maken over hun leven wel. Voor mensen die niet willen luisteren niet.
Engelen stelde ook dat het zomaar mogelijk is dat Albert Heijn op basis van de beschikbare gezondheidsinformatie er volautomatisch voor zorgt dat mensen de juiste levensmiddelen thuis krijgen afgeleverd, precies afgestemd op wat hun lichaam nodig heeft. Ik geloof beslist dat Albert Heijn dit technisch kan, ik geloof alleen niet dat mensen het emotioneel willen. Mensen die gezond willen leven, kopen nu al bij Marqt. Bij Albert Heijn zie ik iedere zaterdag karren vol chips en cola. En ik geloof niet dat de kopers daarvan nog nooit hebben gehoord of gelezen hoe ongezond die dingen zijn. Ik geloof niet zo in maakbaarheid.
12 reacties
“Ik geloof niet zo in maakbaarheid”.
?
Waarom dan wel in het systeemmodel Zorgstelsel 2006 met de private zorgverzekeraars, in essentie de voormalige ziekenfondsen, als Deus Ex Machina van de zorg? Die hebben beloofd de kwaliteit te verbeteren, de wachtlijsten weg te werken en de kosten te beheersen.
En de Minister blijft een handje bijsteken.
Het zal, het gaat en het is mogelijk dat………..
Systeemmodel Zorgstelsel 2006 is andere naam voor Planeconomie. Over maakbaarheid gesproken.
Iedere AH heeft een op de wijk afgestemd assortiment. Wellicht dat Amsterdam Noord een andere vraag heeft dan Oegstgeest e.o.
Aanbod creeert vraag, maar niet altijd. En vraag doet aanbod creeeren. Kwestie van naar de klant luisteren. En AH is een prima ondernemer die naar zijn klanten luistert.
Zo in de detail handel, zo ook in de zorg. In de zorg zijn de ondernemers echter niet in staat om te reageren en te anticiperen op de vraag van de klanten: De Minister, de NZa en de verzekeraars zitten er tussen. En die weten allemaal wat de klanten willen.
“Ik geloof niet zo in maakbaarheid”.
ANH Jansen
20 december 2013 / 18:09Nu verwart u systemen met mensen. Je kunt systemen zo inrichten dat ze efficiënt functioneren en houdbaar zijn. In deze blog gaat het over mensen. Die kun je wel aansporen tot gezond gedrag, maar als ze daar niet aan willen gaat technologie echt niet het verschil maken.
Frank van Wijck
20 december 2013 / 20:45Volledig eens met van Wijck.
Ik denk dat de oneindigheid van technische mogelijkheden niet moet leiden tot negeren van gebrek aan acceptatie, maar vooral: van verandering van gedrag bij kritische zorgconsumenten.
Alleen al het idee dat mensen open zouden staan voor een gezondheidsadvies als zij aan het shoppen zijn in de AH, kietelt mijn lachspieren.
Opnieuw dus een oproep aan de enthousiaste Iehels- Angels om vooral met beide benen op de grond te blijven, en om niet productgericht, maar om klantgericht te gaan denken.
Niet alles wat kan is wenselijk, c.q. gewenst door die klant.
Effectiviteit=kwaliteit x acceptatie.
E.Kriek
20 december 2013 / 20:59AH heeft mensen in Nederland ook aan de Sherry gekregen. Met het systeemmodel AH is niets mis; forse winst, forse omzet en maximaal toelaatbaar marktaandeel in Nederland. Met de manipulatie van de burger zit het bij AH wel goed. Kwestie van de juiste prikkels geven. Bedenk de rage in vitamine preparaten en voedingssuplementen. Zelfmetingen voor van alles en nog wat. De burgers trappen met open ogen in de commerciele systeemval van AH.
Systeemmodel Zorgstelsel is zonder mensen? Dat kan efficient en houdbaar worden ingesteld? Door de Machinist? De ingenieur?
Systeemmodel zonder mensen is een motor, een lopende band, een fabriek voor mobieltjes e.d. Die kan zonder meer efficient en houdbaar worden ingesteld, waarbij de houdbaarheid wordt afgemeten aan wat de concurrentie doet.
Systeemmodel Zorgstelsel 2006 en systeemmodel AH hebben gemeen dat zij volledig op mensen zijn gebaseerd, menselijk gedrag (en wangedrag), en met mensen te maken hebben.
De verwarring ontstaat als beslissers en beleidsmedewerkers dat uit het oog verliezen of hebben verloren.
Punt is bij AH dat hun groente en fruit niet marktconform is. Gewoon slecht. Pak dat aan en kom dan met juiste prikkels al dan niet via ICT; dan zal de omzet stijgen en de gezondheid van de mensen kunnen verbeteren……… kwaliteit omhoog en totale kosten omhoog? Verwarrend zeg. Geen wonder dat FvW niet in de maakbaarheid geloofd. Tenminste bij AH.
Neen, dan systeemmodel Zorgstelsel 2006; kwaliteit omhoog en totale kosten omlaag.
Daar gelooft FvW wel in en heeft niets te maken met maakbaarheid……….?
“Ik geloof niet zo in maakbaarheid”.
ANH Jansen
21 december 2013 / 17:27Beste Frank,
IK heb weinig revoluties gezien zónder slag of stoot. Iets wat ik dan (zoals je weet) ook niet betoog. (zie ook artikel in A&A eerder http://nieuw.artsenauto.hamakaserver.nl/wp-content/uploads/2013/10/11-2013p044-045.pdf)
Wat ik wél voorsta is dat we voor het eerst in de geschiedenis wellicht van de geneeskunde een grotere kracht vanaf buiten (technologie) dan vanaf binnen zullen gaan ervaren. Ook een andere kracht die samenvalt met een doelgroep (patienten) die een aantal zaken zelf in eigen hand zal (gaan) nemen. De combinatie inclusief sociaal maatschappelijke ontwikkelingen maakt dat ik ook morgen weer, zal betogen dat een grote verandering aan de deur staat.
ps : fijn dat we éindelijk iets gevonden hebben waarop wij twee het óneens zijn 😉
Fijne dagen allen !
Lucien Engelen
24 december 2013 / 13:17Bedank voor je reactie Lucien. Ik blijf het echter oneens met jouw stelling dat mensen onder invloed van technologie het heft in eigen handen zullen gaan nemen op het gebied van hun eigen gezondheid. Degenen die dit bewust willen, deden dit altijd al, technologie of geen technologie. En voor degenen die dit nog geen niet doen hecht ik weinig waarde aan dat revolutiedenken. Daarvoor is de Nederlander veel te nuchter, en vooral veel te eigengereid.
Frank van Wijck
24 december 2013 / 13:26Beste Frank en Lucien,
Het is en/en(/en?) en niet en/of. Verandering zal vooral vanuit onszelf moeten gaan komen, technologie is daarbij alleen een hulpmiddel, verleider en versneller. Hoe, wanneer en hoe snel, dat gaat meestal veel sneller en veel harder dan verwacht. Geduld en misschien wel maanden en jaren wachten is daarbij iets dat we maar beter maar kunnen gaan accepteren dan er constant tegen te blijven vechten, dan wordt namelijk het probleem alleen maar groter. Alle energie en focus op de gezondheid en zorg die wij(-zelf), samen willen gaan bereiken, dan kan alles namelijk alles veranderen, met en zeker…alle geweldige en duurzame technologie-:)
Mooie en gezonde dagen.
Groet, Ron
Ron Salden
24 december 2013 / 13:55Ik geloof niet zo in maakbaarheid”.
Wat te denken over de effecten bijtelling bij eigendom van automobielen? 0%, 7%, 14%, 20% en 25%? En het effect van de CO2 uitstoot heffing op de cylinderinhoud, het aantal cylinders en het gebruik van de automobielen?
Allemaal een gevolg van het geloof in maakbaarheid van de samenleving en zie hoe gevoelig de nuchtere en eigenwijze hollander is voor financiele prikkels!
Het systeemmodel Zorgstelsel 2006 is zuiver een voorbeeld van een heilig geloof in de maakbaarheid van de samenleving. En mocht het uit de bocht vliegen in de ogen van de technocraten is er de kreet ‘gereguleerd’ bedacht en grijpt de ‘Minister’ in middels Akkoorden, Convenanten e.d. onder dreiging van het MBI.
Met een MBI in de aanslag is alles ‘maakbaar’.
Maar gaat een Lucien Engelen van 85 jaar ook nog gebruik maken van alle dan nieuw ontwikkelde ICT? Of zal hij onwetend een beroep doen op de participatie maatschappij?
Ouderwetse Naoboarschap onder een nieuwe vlag?
ANH Jansen
24 december 2013 / 15:38Het menselijk voorstellingsvermogen is een van onze grootste beperkingen 🙂 http://youtu.be/0u0RQk2Z1-o
Peter van Dun
25 december 2013 / 13:54Zo lust ik er nog wel een paar:
“”Niemand zal ooit meer dan 637 kilobyte aan computergeheugen nodig hebben. 640 kB zou meer dan genoeg moeten zijn voor iedereen.” – Bill Gates, oprichter van Microsoft. ”
“Mensen zullen nooit maandelijks willen betalen om naar muziek te luisteren.” – wijlen Steve Jobs.
Vandaag heeft streamingdienst Spotify meer dan 6 miljoen betalende abonnees.
“Er is geen enkele kans dat de iPhone ooit een betekenisvol aandeel van de gsm-markt zal innemen.” – Steve Ballmer, CEO van Microsoft.
“In vijf jaar tijd zal er geen enkele reden meer zijn om een tablet aan te schaffen.” – Thorsten Heins, voormalig CEO van Blackberry in april van dit jaar.
“Gsm’s zullen nooit de vaste lijn vervangen.” – Martin Cooper, uitvinder van de gsm.
“Ik voorspel dat het internet in 1996 zal instorten.” – Robert Metcalfe, mede-uitvinder van ethernet.
“Ik denk dat dat er in de wereld hoogstens een markt is voor misschien vijf computers.” – Thomas Watson, hoofd van IBM in 1943.
“Youtube zal nooit wat worden.” – Steve Chen, medestichter van Youtube.
“Iedereen vraagt me altijd wanneer Apple een gsm zal lanceren. Mijn antwoord: waarschijnlijk nooit.” – David Pogue, voormalig journalist voor de New York Times in 2006.
“Apple zou er beter mee stoppen en het geld terug aan de aandeelhouders geven.” – Michael Dell, oprichter van Dell.
😉
E.Kriek
25 december 2013 / 20:21@Kriek: Allemaal voorbeelden van technologie die genot bieden of gemak vergroten. Maar waar zijn de voorbeelden van technologie die mensen op grote schaal zijn gaan benutten voor persoonlijke gezondheidsverbetering? 😉
Frank van Wijck
25 december 2013 / 22:22Voor jou dan Frank:
http://www.froot.nl/wp-content/uploads/2013/09/froot-technologische-voorspellingen-die-niet-uitkwamen-16.jpg
http://www.froot.nl/wp-content/uploads/2013/09/froot-technologische-voorspellingen-die-niet-uitkwamen-10.jpg
E.Kriek
29 december 2013 / 20:47