maakbaarheid

Lucien Engelen predikt de revolutie. Tijdens het Skipr 99 Event vertelde Engelen (directeur Reshape & Innovation Centre UMC Radboud) dat de markt de komende jaren overspoeld wordt met consumentenelektronica die zal zorgen voor een ongekende revolutie in de gezondheidszorg. Ik ben het met hem eens voor wat betreft de ontwikkelingen die op ons afkomen. Maar ik geef hem geen gelijk in zijn veronderstelling dat die voor een revolutie zullen gaan zorgen. Niet zonder slag of stoot in ieder geval.

Tijdens de masterclass die Engelen bij het Skipr 99 Event verzorgde, vertoonde hij een filmpje dat de mogelijkheden van zelfmonitoring in kaart bracht. Die mogelijkheden zijn inderdaad indrukwekkend: met één druk op de knop kan iemand zijn temperatuur, bloeddruk, hartritme en wat al niet doorgeven aan een arts. Maar zal deze ontwikkeling het gedrag van patiënten drastisch veranderen, zoals hij stelt? Ik betwijfel het. Mensen worden nu ook al geïnformeerd over het gevaar van een hoge bloeddruk. Ze weten nu ook al dat hun hartritme rare sprongen kan maken als ze er een ongezonde leefstijl op nahouden. Helpt dat? Voor mensen die bewuste keuzes maken over hun leven wel. Voor mensen die niet willen luisteren niet.

Engelen stelde ook dat het zomaar mogelijk is dat Albert Heijn op basis van de beschikbare gezondheidsinformatie er volautomatisch voor zorgt dat mensen de juiste levensmiddelen thuis krijgen afgeleverd, precies afgestemd op wat hun lichaam nodig heeft. Ik geloof beslist dat Albert Heijn dit technisch kan, ik geloof alleen niet dat mensen het emotioneel willen. Mensen die gezond willen leven, kopen nu al bij Marqt. Bij Albert Heijn zie ik iedere zaterdag karren vol chips en cola. En ik geloof niet dat de kopers daarvan nog nooit hebben gehoord of gelezen hoe ongezond die dingen zijn. Ik geloof niet zo in maakbaarheid.

Delen