Marktsamenwerking

De SP komt met een plan om de zorgverzekeraars af te schaffen en de marktwerking in de zorg terug te draaien. Dat plan gaat het niet redden, om de simpele reden dat er geen Kamermeerderheid voor te vinden zal zijn. Het is pas acht jaar geleden dat we voor het huidige stelsel hebben gekozen en dat is nog volop in ontwikkeling.

Slimmer is het plan van Diabetesvereniging Nederland: de patiënt en de zorgverzekeraar met elkaar laten optrekken om samen gericht invloed uit te oefenen op de kwaliteit van zorg. In dit model bepaalt de patiënt mede aan welke voorwaarden goede diabeteszorg moet voldoen, zodat de zorgverzekeraar precies weet waarop hij in de contractonderhandelingen moet letten. Voor andere patiëntenverenigingen een interessant model om te volgen, omdat het hun leden in de driver’s seat zet. En voor zorgverzekeraars een interessant model om mee te werken, omdat het leidt tot contractafspraken die aansluiten bij wat de verzekerden willen.

DVN zegt in eerste instantie in zee te zijn gegaan met Zilveren Kruis, CZ en Ohra, omdat die bij de zorginkoop het best kijken naar voor de diabetespatiënt belangrijke onderwerpen. DVN-directeur Olof King voegt hieraan toe ook met de andere zorgverzekeraars in gesprek te blijven over hun inkoopbeleid. Ik denk wel dat die willen luisteren. Zeker als het om grote aantallen verzekerden gaat, dus als ook andere patiëntenverenigingen deze opzet gaan volgen.

Delen