Medisch Centrum Heerhugowaard

Nee, netjes is het niet, om als gemeente te zeggen dat het nieuwe ziekenhuis binnen jouw gemeentegrenzen moet komen te staan en niet in die andere gemeente. Om te zeggen dat het ziekenhuis in die andere stad niet bereikbaar is voor traumahelikopters. Dat je er soms met zes patiënten op een kamer ligt. Dat je middenin een verbouwing komt te liggen die de rust en de hygiëne compromitteren.

De website www.hetnieuwemca.nl doet dit allemaal wel, en het is de vraag of iedereen daar beter van wordt. De verhoudingen tussen de gemeenten Heerhugowaard en Alkmaar in ieder geval niet. Alkmaar is zelfs zó boos op Heerhugowaard – dat achter de campagne zit – dat het alle samenwerking opschort. Als verklaring voert burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar aan dat hij het oncollegiaal en niet constructief vindt wat Heerhugowaard doet.

Hij heeft helemaal gelijk, dat is het ook niet. Maar aan de andere kant: het getouwtrek om de nieuwbouw van het MCA duurt nu al vijf jaar. In juli 2015 lieten de partijen weten nog minstens een half jaar nodig te hebben om eruit te komen. En nu is dat half jaar voorbij en zeggen ze weer dat ze zich nog steeds aan het beraden zijn op die bouwplannen. Dat dit proces complex is, snapt iedereen. Maar wordt de uitkomst er beter van als je er meer dan vijf jaar over doet om tot een besluit te komen? Dat is maar de vraag. In die jaren verandert het zorgveld en voor je het weet kom je tot een conclusie die al lang door de ontwikkelingen is ingehaald op het moment dat je de nieuwbouw opent. Dat een van de betrokken partijen dan maar eens een beetje speldenprikjes begint uit te delen om een beslissing te forceren, snap ik wel.

Delen