Menselijk kapitaal

Ruim een kwart van het zorgpersoneel van Haaglanden Medisch Centrum is zzp’er. Niet echt een verrassing, en HMC is ook beslist niet de enige zorgaanbieder die met dit probleem te kampen heeft. Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf spreekt van een ‘chronisch verpleegkundigentekort’. Of de drie taskforces waarover zijn het heeft heel veel gaan betekenen om dit probleem op te lossen, is de vraag.

Natuurlijk is het gemakkelijk om vanaf de zijlijn te reageren met iets als ‘Maak dan een vaste baan aantrekkelijker’. De eindeloze discussie die is gevoerd om tot de nieuwe ziekenhuis-cao te komen laat zien dat dat nog niet zo eenvoudig is. Bovendien kunnen mensen heel persoonlijke redenen hebben om liever geen vaste baan te willen, die ook bij goed werkgeverschap nog steeds doorslaggevend kunnen zijn. De werk-privébalans bijvoorbeeld. Of de behoefte flexibel met werk te kunnen omgaan, om op gezette tijden ook te kunnen reizen of sociale projecten te kunnen doen. Voor veel mensen, vooral de jongere generatie, is de relatie tot werken sterk veranderd. Voor werkgevers lastig om mee om te gaan.

Een vaste baan aantrekkelijker maken is nog niet zo eenvoudig

Maar er kunnen natuurlijk ook heel andere redenen zijn. Leasauto’s, vakantietripjes naar Barcelona, het aanbod van werk bij Sint Maarten MC inclusief gratis retourticket en een vergoeding voor huisvesting. Tel daar een hoger salaris en een stevige welkomstbonus bij op en de keus kan snel gemaakt zijn. Ongeacht of de zorg nu wel of niet een markt mag zijn, de handel in menselijk kapitaal is dat wel. En daar kan de zorg heel veel van vinden, maar de vraag is of ze er wat aan kan doen.

Delen