Mensenwerk

Alexandre Jansen, hoofd innovatie bij Deloitte EMEA, heeft ongetwijfeld gelijk als hij zegt dat robotisering gaat zorgen voor veranderingen in de zorg. We zien dit bijvoorbeeld in de langdurige zorg, waar robots al voorzichtig aan een opmars bezig zijn.

Als het aan Jansen ligt blijft het daar niet bij. Opvallend genoeg reageert hij een beetje lacherig op de vraag of er ook gevaren verbonden zijn aan de groeiende inzet van robots. Hij stelt dat de menselijke relatie hoe dan ook cruciaal blijft en dat die nooit volledig door technologie vervangen zal worden. Maar hij wijst evengoed wel op de mogelijkheid dat robots misschien zelfs wel verpleegkundigen kunnen vervangen. Ik ben benieuwd hoe verpleegkundigen daar zelf tegenover staan.

Robots aan de ontvangstbalie?

Onderzoek van Deloitte toont aan dat door robotisering binnen niet al te lange tijd twee tot drie miljoen banen in Nederland gaan verdwijnen. “Maar dat biedt ook kansen, want er ontstaan ook weer nieuwe banen door”, zegt Jansen. Helaas wordt hem niet de vraag voorgelegd wat voor banen dan. Robots leren om op te treden als gastheer of -vrouw misschien? Twee Belgische ziekenhuizen maakten gisteren bekend robots te gaan inzetten aan de ontvangstbalie. De hiervoor gebruikte robots zijn hier speciaal voor ontwikkeld. In Japan en Frankrijk worden ze al getest om dit in winkels te doen, maar het is nu voor het eerst dat dit ook wordt uitgeprobeerd in een zorgsetting. Ik ben benieuwd naar de eerste resultaten. Maar als de test ertoe leidt dat robots gemeengoed worden in ziekenhuizen om de ontvangstfunctie voor patiënten en bezoekers voor hun rekening te nemen, weet ik één ding zeker. Binnen de kortste keren zal zich dan het eerste ziekenhuis melden dat adverteert met: “Bij ons wordt u ontvangen door echte mensen.”

Delen