Mensenwerk

Twee berichten in elkaars verlengde. Ten eerste onderzoek van ABN AMRO, waaruit blijkt dat het aantal huisartsen met een patiëntenstop stijgt. Voor veel mensen al een bekend gegeven inmiddels. Soms blijven mensen na een verhuizing maar bij de huisarts in hun oude woonplaats, omdat ze in de nieuwe nergens terechtkunnen.

Het tweede bericht gaat over de rol van de huisarts in zelfregie van patiënten en preventie. Een huisarts die zijn patiënten aansluit op een e-health-platform kan hen op basis van medisch wetenschappelijk onderbouwde data gezamenlijk ondersteunen in preventie en leefstijlverbetering. ‘Een onverslaanbaar systeem als je het vergelijkt met mensenwerk’, aldus de berichtgeving.

Felle reacties op de oratie over de ‘digitale dorpsdokter’

De vraag is of huisartsen het zo zullen zien. De relatie van (in ieder geval een aantal) huisartsen met digitale zorg is nog redelijk moeizaam. De felle reacties op het bericht dat Daan Dohmen het in zijn oratie, in het kader van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar digitale transformatie in de zorg, zou gaan hebben over de ‘digitale dorpsdokter’ onderstreepten dit. Hoe durfde hij.

Helaas, want zijn verhaal was zeer genuanceerd, net zoals digitale zorg ook vele nuances kent. Gebruikmaken van data om groepen patiënten te ondersteunen, kan voor veel patiënten wellicht een aantrekkelijke optie zijn. En als het ertoe leidt dat zij minder gebruikmaken van de zorg, is het dat voor de huisartsen ook. Zij vormen immers de primaire toegang tot de zorg. En ze hebben het al druk genoeg.

Delen