Mensgerichte zorg

Bij het lezen van de berichtgeving over de vier zorginstellingen die beloond zijn met de Spirit of Planetree Nederland Awards 2012, kwam spontaan een cynische gedachte bij me op: wat raar eigenlijk dat we zorgaanbieders belonen voor het ontwikkelen van initiatieven waar de patiënt beter van wordt. Het zou immers volkomen logisch moeten zijn dat zorgaanbieders zulke initiatieven ontplooien.

In dat licht vraag ik mij ook af hoe ik het gegeven moet duiden dat de vier winnaars zijn geselecteerd uit slechts 48 voorbeelden van mensgerichte zorg. Waren er slechts 48 goede voorbeelden van mensgerichte zorg? Of huldigen de overige zorgaanbieders net als ik de gedachte dat het niet nodig zou moeten zijn om hieraan zo veel aandacht te besteden?

Met deze kanttekening bedoel ik geenszins dat ik het Spaarne Ziekenhuis, GGzE, CPH en Gemini Ziekenhuis misgun dat zij de awards dit jaar in de wacht hebben gesleept. Hun initiatieven zijn stuk voor stuk bijzonder de moeite waard en verdienen het te worden nagevolgd door andere zorgaanbieders. Maar ik kan mij toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat de award benadrukt dat mensgerichte zorg een uitzondering is in plaats van de regel. En die gedachte benauwt mij.

Delen