Met het Ruwaard ten onder

Uroloog Rik Williams (61) raakte na het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn baan kwijt. Gedesillusioneerd blikt hij terug op een bewogen tijd. “In mijn ogen heeft de ingetreden marktwerking de ondergang van het ziekenhuis bewerkstelligd.” 

Tekst: Roel Notten | Beeld: Guido Benschop

Waarom er voor mij geen plek meer was, zou ik eigenlijk niet weten. De boodschap dat ik moest vertrekken, heeft mij compleet overvallen. Er is mij nooit uitleg gegeven. Misschien dat ik in die 22 jaar als vrijgevestigd uroloog – waarvan twaalf jaar ook als bestuurder – bij het Ruwaard onbedoeld op wat tenen ben gaan staan. Als bestuurder maak je niet altijd vrienden. Maar voor mij stonden de patiënt en de kwaliteit altijd op de eerste plaats in de besluitvorming. Wrang is het daarom dat ik in de loop van die 22 jaar steeds meer bestuurders op het toneel heb zien verschijnen die heel andere doelen nastreefden dan het neerzetten van een goed ziekenhuis.

De ondergang van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis roept nog altijd veel emoties op. Lees alle artikelen van Arts en Auto hierover in het dossier Ruwaard.
In zes maanden tijd is het Ruwaard volledig ‘uitgekleed’ van een volwaardig tot een poliklinisch ziekenhuis – zonder veilige spoedopvang – dat ’s avonds na negen uur zijn poorten sluit. De gevolgen van het binnen zo’n kort tijdsbestek afslanken van een ziekenhuis mag je niet onderschatten. Als je een radertje uit de klok haalt, heeft dat consequenties voor het hele uurwerk. Want zoals een longarts niet zonder een internist kan, kan een gynaecoloog niet zonder kinderarts. Die samenhang zien bestuurders van buiten de zorg simpelweg niet.

Lees verder (pdf).

02-2014p038-039

9 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 29 januari 2014 om 17:03 | Permalink

  Wat een schrijnend verhaal! Gevolg is duidelijk: teloorgang van een ziekenhuis en een boel persoonlijk drama. Maar wat is de oorzaak? Wie leert hier iets van en wat wordt ervan geleerd?

 2. Jos Zwaans MSc.
  Geplaatst op 29 januari 2014 om 18:24 | Permalink

  Inderdaad het ziekenhuis wordt een gewoon bedrijf dat winst moet gaan maken en concureren en dit wordt door het beleid van de zorgverzekeraars alleen nog maar heftiger. Door dit competetieve beleid vallen helaas spaanders met alle dramatische gevolgen van dien! Niemand in de zorg die dit wilt maar door de hedendaagse tucht wordt opgelegd.

 3. ineke wilhelmus
  Geplaatst op 30 januari 2014 om 10:25 | Permalink

  Het is een schande hoe het bestuur met weinig inzichten voor het medische geoordeeld heeft over een ieder die dat wel had. Dit verdiende geen enkele specialist. Ziekenhuis naar zijn grootje, bestuurders met een hoop geld rijker en de specialisten getekend.

 4. Marjan Enzlin
  Geplaatst op 30 januari 2014 om 17:49 | Permalink

  De redactie van Arts en Auto komt graag in contact met andere medisch specialisten die betrokken waren bij de gebeurtenissen in Spijkenisse, zodat eventueel ook hun verhaal opgetekend kan worden. In het bijzonder nodigen wij medisch specialisten uit het Maasstad Ziekenhuis – die drie jaar geleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werden binnen gehaald om de problemen met de IC daar te helpen oplossen – uit, om contact met ons op te nemen. Voelen zij zich onterecht als boosdoener in de hoek gezet of voelen ze juist mee met de (oud) collega’s uit het Ruwaard? Graag tekenen we uw verhaal op, als dat wenselijk is ook anoniem.
  Daarnaast zal later dit jaar in het tijdschrift ook een achtergrondverhaal over de gebeurtenissen in Spijkenisse verschijnen.

  Marjan Enzlin,
  m.enzlin@artsenauto.nl of 0302474023

 5. TantePollewop
  Geplaatst op 31 januari 2014 om 10:55 | Permalink

  De daadwerkelijke schuldige is de controlerende instantie (lees ministerie). DIE heeft het af laten weten (net als de DCMR in de industrie overigens), en heeft keurig de aandacht van zichzelf afgewend door de aandacht te vestigen op een zaak die ZIJ had moeten constateren, al jaren eerder. Maar ja, het valt niet mee als ambtenaar om uit je stoel te moeten komen om te controleren of datgene wat gerapporteerd wordt ook daadwerkelijk klopt? Moeten onze agenten eens doen, dan rijdt iedereen in een mum van tijd 150 binnen de bebouwde kom.

 6. dorien van aken
  Geplaatst op 31 januari 2014 om 14:30 | Permalink

  Ze hadden nooit de marktwerking moeten invoeren. Stomme hr. Hogervorst. Wat was er mis met ziekenfonds en particulier. Nu rijzen de kosten de pan uit. Het Ruwaard van Puttenziekenhuis was echt niet slecht. Ik kan het weten heb er genoeg in gelegen.

 7. K in t veen
  Geplaatst op 31 januari 2014 om 23:18 | Permalink

  Mijn man heeft in 2009 ongeveer 20 weken in het ruwaard gelegen, prima verzorgd en voor de chirurgen alle lof.Helaas heeft hij zijn ziekte niet mogen overleven ,maar dat heeft niets te maken met het Ruwaard.Tuurlijk zijn er dingen misgelopen, dit vanwege de soms niet al te goede communicatie tussen artsen van verschillende disiplines. Ik zou naar aanleiding van mijn ervaring daar graag iets mee willen doen! Maar gezien onze ervaringen zeker geen negatieve reactie! Ik vind het niet kunnen dat er in Spijkenisse e.o geen volwaardig ziekenhuis meer is. En al het personeel wat ontslagen is,te gek voor woorden!!

 8. H.J.M.Roumans
  Geplaatst op 1 februari 2014 om 10:33 | Permalink

  Helaas is de teloor gang van he Ruwaard al jaren geleden ingezet.
  In 2002 werkte ik als detacheringskracht op de SEH en merkte toen al dat er veel conflicten waren onder de medische staf alleen de verpleegkundigen die daar hun weg moesten vinden werden nooit gehoord . Nou voelt de uroloog zich aan de kant gezet ik hoor niemand iets over de verpleegkundige sector zeggen het ok personeel de ondersteunende diensten niets hoor daar over zijn die niet het slachtoffer van de heren en dames chirurgen cardiologen internisten enz. hoe triest het voor de uroloog in kwestie ook is hij zal niets te kort komen zijn netwerk zal hem wel weer ergens onderbrengen maar voor het overige personeel ben ik daar niet gerust op en let op dit is het tweede ziekenhuis (Alphen a/d Rijn) was ook zo’n geval , dat weg gesaneerd is en er komen meer let op het Lange Land in Zoetermeer dat gaat ook omvallen mind you.

 9. Jeannette
  Geplaatst op 4 februari 2014 om 22:09 | Permalink

  helaas ben ook ik mijn baan kwijt,werkte in het bedrijfsrestaurant,had me aangemeld voor vrijwillerges werk ,de dame die daar over gaat was heel erg blij met me.maar helaas kreeg ik een telefoontje dat ik maar 1 jaar moest wachten volgens de organisatie .wie is de organisatie de Directie MCS of Fasicilicom daar kreeg ik geen antwoord op.