Weerbarstige materie

“Zorgaanbieders moeten profielkeuzes durven maken”, zegt demissionair minister Ernst Kuipers. Hij vindt dat dit centraal zou moeten staan in iedere ziekenhuisstrategie.

Gelet op het feit dat de ziekenhuizen hun handtekening hebben gezet onder het Integraal Zorgakkoord, zou dit inderdaad zo moeten zijn ja. Maar het feit dat Kuipers nu in zijn Kamerbrief concludeert dat kortetermijnprikkels en -zorgen om financiële gevolgen te veel een conservatieve en gesloten houding stimuleren – bepaald geen nieuws trouwens – laat zien dat die ondertekening toch nog vooral een papieren werkelijkheid vertegenwoordigt.

Kuipers wijst op de verantwoordelijkheden van zorgaanbieders, patiënten(organisaties) en zorgverzekeraars om de bal aan het rollen te krijgen. Toch is het begrijpelijk – zie hierboven – dat hij daarnaast ook de optie van direct sturend optreden door de overheid op tafel legt en de mogelijkheid van aanvullende overheidsmaatregelen verkent om passende zorg te versnellen en versterken.

Dit laatste is vooral ter ondersteuning van de gedachtevorming van een nieuw kabinet, stelt hij hierbij. En van de nieuwe minister van VWS dus. Die krijgt bij het hete hangijzer van de kinderhartchirurgie ook te maken met de nieuwe analyses van de volumenormen hiervoor door Amerikaanse hartspecialisten. Die maken het er allemaal niet eenvoudiger op.

Delen