Meten is weten
De operatierobot staat ter discussie en dat is niet voor het eerst. Het College voor Zorgverzekeringen liet anderhalf jaar geleden al weten behandeling met de robot slechts onder voorwaarden te willen toelaten tot het verzekeringspakket. Zorgverzekeraar Achmea maakte eind 2011 bekend per 1 januari 2012 te stoppen met extra betalen voor robotingrepen. En nu stellen onderzoekers van het LUMC dat de snelle opmars van operatierobots onverantwoord is, omdat geen overtuigend bewijs bestaat dat dit veiliger of effectiever is dan conventionele operatietechnieken.
Gastro-intestinaal en oncologisch chirurg Menno Vriens en oncologisch chirurg Jelle Ruurda werken beiden in het UMC Utrecht, dat binnen de oncologie nu dertien jaar gebruikmaakt van de Da Vinci Robot. Zij zijn het volledig eens met de Leidse onderzoekers. Ik interviewde beiden recent voor Oncology News International, waarbij Ruurda zei: “De neiging bestaat al om robotchirurgie binnen de urologie als de standaard te zien voor het verrichten van een prostatectomie, maar ik vraag mij af of dat voldoende onderbouwd is.” En in relatie tot schildklieroperaties zei Vriens: “Ik verwacht dat het binnen nu en vijf jaar mogelijk zal zijn deze de robot bij een kwart van deze ingrepen toe te passen. We moeten reëel zijn en het wetenschappelijk verantwoord uitrollen.” De praktijk heeft al aangetoond dat robotgeassisteerde tumorverwijdering uit de maag geen meerwaarde heeft. En ook niet onbelangrijk: beide geïnterviewden benadrukten dat de kosteneffectiviteitsanalyse voor het werken met de robot nog volkomen in de kinderschoenen staat.
Het primaire doel van robotchirurgie is op dit moment nog onderzoeken of toepassing van de robot meerwaarde heeft en zo ja, bij welke ingrepen dan. Daarbij past vooralsnog geen bredere toepassing.
1 reactie
Robotchirurgie is een logische ontwikkeling binnen vooral de minimaal invasieve chirurgie zoals de laparoscopie en kan dit ook zijn bij bepaalde open operaties. Het gebruik van het da Vinci systeem biedt hierin vele mogelijkheden op verschillende fronten.
Zo kunnen de handelingen van een operateur/laparoscopist worden verfijnd en verbeterd en worden onmogelijke manoeuvres zelfs mogelijk. Mede door een superieur 3D zicht kan deze techniek, mits toegepast door een ervaren team, resulteren in voordelen voor de patiënt (herstel, complicaties, resultaat, veiligheid). Ook voor de operateur (superieure ergonomie, onovertroffen stabiliteit, potentiële vaardigheid), als ook voor de operatie-assisterende (hij of zij kan synergistisch, en zelfs 3D, mee opereren) als voor de opleiding/training (veilige overdracht).
Deze voordelen gelden voor de robot geassisteerde radicale prostatectomie (RARP), zoals deze heden ten dage met de nieuwste systemen wordt toegepast, maar toenemend, door verdergaande technische ontwikkelingen en kruisbestuiving , ook voor andere urologische robotoperaties in het retroperitoneum of kleine bekken, zoals onder meer de (radicale) cystectomie en de (partiële) tumornefrectomie. Dit wordt wereldwijd onderkend en beschreven door ervaren urologen die bedreven zijn in zowel open, als laparoscopische als robot-geassisteerde operaties.
De voordelen die het robotsysteem biedt in de urologie komen dus uit een ruimer perspectief en een bredere ervaring dan men uit enkele parameters aangaande 1 type robotoperatie (RARP), zoals deze worden beschreven door de Leidse onderzoekers, kan halen. Overigens wordt door hen niet de volledige recente literatuur aangehaald, waardoor hun conclusies inmiddels al zouden kunnen worden aangepast. Verder kunnen deze eveneens moeilijk overstijgend gebruikt worden voor de robotchirurgie in het algemeen.
Zeker voor de zich toenemend ontwikkelende robotchirurgie kunnen en moeten opgedane kennis, expertise en voortschrijdend inzicht, bij voorkeur specialisme overstijgend, gedeeld en gebundeld worden. Hierdoor worden misvattingen vermeden, leercurves beperkt, onnodige en waarschijnlijk vrijwel niet te includeren studies vermeden en wordt de robotchirurgie met een verantwoord tempo naar een hoger en breder niveau getild. Bij de juiste centralisatie en een optimaal gebruik van het systeem met een ervaren team hoeft dat per saldo niet duur te zijn.
Voor verder informatie over dit onderwerp verwijs ik graag naar:
http://www.ntvg.nl/publicatie/robotchirurgie-pas-op-de-plaats
http://www.swen-online.nl/s1-robotica.html
Geert Smits, namens de sectie robotchirurgie SWEN / NvU.
Geert Smits
2 augustus 2013 / 12:26