Middeleeuws
Je staat in een winkel voor huishoudelijke artikelen omdat je een nieuw strijkijzer nodig hebt. Je vindt het schap en ziet er tien op een rij. De prijzen lopen 36 procent uiteen, maar inhoudelijke informatie ontbreekt en ook de toegesnelde verkoper kan je niets vertellen over de kwaliteit van die strijkijzers. Dus denk je: ‘Ik ben niet helemaal gek, ik ga wel naar een andere winkel. Keus genoeg.’ Gelijk heb je.
Maar als het om ziekenhuiszorg gaat heb je die keus niet. Natuurlijk, je kunt voor je behandeling naar het St Anna Ziekenhuis gaan of naar het Maastricht UMC+. Ook tussen deze ziekenhuizen is, voor een aantal verrichtingen, sprake van een prijsverschil van 36 procent. Maar ook hier ontbreekt informatie over wat je voor die prijzen krijgt. En als je de ziekenhuizen gaat bellen om uitleg over die prijsverschillen te vragen, zul je vaker doorverbonden worden dan je lief is, maar van niemand een concreet antwoord krijgen. Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, heeft gelijk: middeleeuws is dat.
De recente bekendmaking door zorgverzekeraar CZ van de prijzen van een tiental behandelingen gaat dit niet veranderen. Die prijsinformatie is waardeloos zolang je niet weet welke kwaliteit je krijgt voor dat geld. En de ziekenhuizen maken bepaald geen haast om die kwaliteit van hun behandelingen openbaar te maken. Juist om die reden is het tóch belangrijk wat CZ heeft gedaan. Het drukt ons met de neus op de feiten en confronteert ons met het gegeven dat de ziekenhuizen ons aan ons lot overlaten als we zorg nodig hebben. Dat lijkt mij een mooi thema voor de komende Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017.
5 reacties
Een heupoperatie, behandeling tegen kanker of van een hartaanval is niet hetzelfde als het kopen van een strijkijzer. Laat staan als je dat voor een ander (bv je kind) moet beslissen.
Pepijn Simon
18 augustus 2016 / 16:38Het is inderdaad nagenoeg ondoenlijk om daarover te beslissen als je geen inzicht hebt in de kwaliteit.
Frank van Wijck
18 augustus 2016 / 17:58Ben je bekend met de term upcoding?
Pepijn simon
18 augustus 2016 / 22:28Ja, natuurlijk.
Frank van Wijck
18 augustus 2016 / 22:50FvW ziet nogal wat over het hoofd.
Een strijkijzer koop je helemaal zelf. Je gaat zoeken op internet, loopt een strijkijzerwinkel binnen en kijkt wat er zoal te koop is. Laat je desnoods informeren en je koopt wat je zelf nodig vindt. Keuze volop.
FvW laat open of de winkel verderop wel aan zijn verwachtingen voldoet. Blokker is Blokker, Grand Bazaar is Grand Bazaar, Xenos is Xenos. Ketens volop en de keuze binnen de keten is gelijk. Dan is er niet zoveel keuze meer.
In de zorg kom je toch eerst bij de huisarts terecht, de poortwachter. Die beslist of verder onderzoek nodig is en stuurt je door naar een specialist. Je kijkt naar de polisvoorwaarden in je ziektekostenpolis om te zien welke specialist door je zorgverzekeraar is gecontracteerd en zo ja, onder welke voorwaarden en uitsluitingen. Dan ga je naar die specialist toe en die stelt eerst de diagnose! Kan zijn dat je bij de verkeerde specialist zit en deze je doorstuurt naar een ander vakgebied. Opnieuw eerst de polisvoorwaarden nazien. Dan naar de specialist op dat andere vakgebied, tot de specialist of groep specialisten is gevonden die de diagnose voor je aandoening heeft gevonden.
Dan begint de behandeling. De specialist stelt een behandelplan op. Ook nu weer kijken naar de polisvoorwaarden. Niet alle behandelingen worden immers vergoed door de verzekeraar. Wellicht moet je voor je behandeling naar een ander ziekenhuis!
En ja, de budgettering per specialisme en per ziekenhuis. Zeer veel behandelingen en geneesmiddelen worden vergoed in Nederland, maar je moet ze wel kunnen krijgen. FvW is het blijkbaar allemaal onbekend en vreemd.
Een strijkijzer kopen is onvergelijkbaar met de aankoop van een zorgproduct. De vergelijking van FvW gaat geheel mank.
En het ergste moet nog komen: pak je je strijkijzer uit, steekt de stekker in het stopcontact, vul je het waterreservoir, pak je je overhemd en zie je dat het een zelfstrijkend overhemd is!
In een volgend blog gaat FvW een vergelijking maken van zelfstrijkende overhemden en preventie in de zorg.
Heeft FvW nu al begrepen dat geen enkele partij in de zorg baat heeft bij openbaar maken van de allang bekende kwaliteitsdata in de zorg? En dat vanwege de aangehaalde budgettaire motieven?
In het gedachtenexperiment Zorgstelsel 2006 zitten een fiks aantal denk- en weeffouten die vooraf al duidelijk waren en al die 10 jaren genadeloos aan het licht zijn gekomen. Ten nadele van de burgers in dit land. Het tegendeel willen bewijzen met met een EHCI rapport is toch wel diep en dieptreurig; de opstellers van die rapporten worden doodmoe van alle ellende die zij hebben opgeroepen; de disclaimer is toch zeer duidelijk!
Die plooien kan je met geen enkel strijkijzer gladstrijken.
Maar ja, Utopisten van het kaliber FvW wringen zich in de gekste bochten om hun Utopia te kunnen bereiken.
anh jansen
19 augustus 2016 / 19:47