Mijn studentenhuis – Tolsteeg

mijn kamer / De dames zijn dol op ‘maritieme’ woordspelingen

Wie Alise van Heerwaarde (22), vierdejaars geneeskunde (en derdejaars Spaanse taal en cultuur). Waar Utrecht. Huur de ouders van Alise kochten het appartement en zij en haar zus betalen geen huur. Oppervlakte kamer circa 11 m2, het gehele appartement 75 m2. Bewoont kamer in een flat die ze deelt met haar zusje en een nichtje.

Kapitein Alise van Heerwaarde en haar twee matrozen wonen op een schip. Hoewel, matrozen, het zijn haar zusje en een nichtje, en het schip is een flat in de Utrechtse wijk Tolsteeg. De drie studenten doen net alsof hun woning een woonboot is. Alise: “Toen ik al twee jaar in Utrecht studeerde en mijn zusje dat ook ging doen, besloten mijn ouders voor ons woonruimte te kopen. Omdat wij van Texel komen en niet zonder water en boot kunnen, grapten wij dat we dan wel een woonboot wilden. Maar dat zat er niet in. Nu fantaseren we daar maar over.”

De dames zijn dol op ‘maritieme’ woordspelingen. Zo is de slaapkamer van Alise, de enige geneeskundestudent aan boord, ‘de kooi van de kapitein’. De blauwgeverfde hal is de ‘zee’, hun gezamenlijke woonkamer de ‘kajuit’, de keuken het ‘kombuis’ en het balkon is het ‘dek’ (inclusief heuse reling).

Volgens Alise is de ligging van de woonruimte verder weinig poëtisch; hun appartement ligt op de derde van vier verdiepingen van een flatgebouw. “Maar Tolsteeg is een prima buurt om te wonen. De wijk heeft alle soorten van bewoners, ook veel studenten op kamers. Er zijn winkels om de hoek en het is niet ver van het stadscentrum. De afstand naar De Uithof is 6 km. Inmiddels loop ik co-schappen en moet ik geregeld naar het station, dat is een kwartiertje fietsen. Ik studeer ook Spaans en dat doe ik in de binnenstad.”

De drie hebben het naar hun zin in Utrecht en ook aan boord zelf heerst harmonie. “We hebben een sterke (familie)band. We houden het hier samen netjes en kielhalen is gelukkig nog niet nodig geweest.”

01S-2015p022b

Delen