Minder meer
De stijging van de zorguitgaven was in 2013 de laagste in vijftien jaar: 1,6 procent slechts. Zoals te verwachten viel, zijn de reacties op dit bericht wisselend. De een constateert dat we op de goede weg zijn, de ander stelt cynisch vast dat de zorguitgaven dus nog steeds stijgen.
Dit cynisme vind ik misplaatst. De vergrijzing schrijdt voort, de technologische vernieuwing eveneens. En waar voorheen mensen overleden aan ernstige ziekten, blijven nu steeds meer mensen met deze ziekten in leven. In veel gevallen betekent dit echter wel dat ze chronisch patiënt blijven en dat de zorg voor hen dus jaar na jaar op het zorgbudget blijft drukken.
Twee dingen zijn in het licht van de publicatie van de CBS-cijfers over de zorgkosten de moeite waard om bij stil te staan. In de eerste plaats het pleidooi van de ChristenUnie om relatietherapie als verzekerde zorg op te nemen in de basisverzekering. Aan de ene kant kun je zeggen: eigen schuld als je gaat scheiden. Maar aan de andere kant kun je ook stellen dat een scheiding beide partners – en zeker ook hun kinderen – grote gezondheidsschade kan berokkenen. Preventie in de zin van relatietherapie kan een gerichte bijdrage leveren om die schade te voorkomen of beperken.
Het tweede punt van aandacht is de nog steeds lopende discussie over het al dan niet toestaan van de total bodyscan in Nederland. Als Edith Schippers continuering van de dalende trend in de zorguitgaven ook voor de komende jaren wenselijk vindt, lijkt me dat niet zo’n goed idee.
3 reacties
Wat ik mis in het rapport is dat er niet gecorrigeerd is voor de effecten van inflatie.
Niet verwerkt wat de correctie is op verspilling in de zorg: 8 miljard per jaar.
Niet verwerkt wat de verspilling en verschuiving is van de kosten van die 800000 betalingsregelingen zijn.
etc etc..
CBS kijkt door een sleutelgat en ziet alleen maar dat deel wat zichtbaar is, de rest valt er buiten: “collateral damage”
G K Mitrasing
15 mei 2014 / 12:43In welke posten zitten de winsten van de verzekeraar? De opbrengsten van de bancaire activiteiten met de opgepotte verplicht afgedragen ziekenfondspremies en Zvw premies en de winsten op de basisverzekering en aanvullende verzekeringen? Niet in de post beheer, beleid en toezicht. En de winsten van de verzekeraars blijven maar oplopen. Dus ja, waar boekt CBS de winsten?
Als die winsten naar buiten komen is de post winst, beheer, beleid en toezicht met stip de snelst groeiende onkostenpost op het totaal aan schadelast zorg, ouderenzorg, welzijn. Nog even en op termijn verdringt deze post alle overige uitgaven aan zorg, wonen en welzijn en andere bezigheidsactiviteiten. Je zou er voor op relatie therapie gaan.
Overigens is het CBS wel zo eerlijk om de totale uitgaven zorg te schonen naar de OESO definitie, al blijft het CBS zich schuldig maken aan creatief boekhouden; ook delen van ouderenzorg blijft het CBS schuiven onder de Cure. Maar ala. Geschoond voor de OESO definitie resteert een percentage op het tijdelijk verlaagde BNP van 12%. En dat is inclusief de winsten van de verzekeraars.
Zodra het BNP weer gaat stijgen, daalt het percentage schadelast zorg. De paniek over de geraamde stijging tot 40% in 2040 kan dan weer zakken.
Het computermodel van het CBS, CPB e.a. is gebaseerd op ‘systeemdynamica” en de bijbehorende disclaimer wordt gemakshalve verzwegen.
En de body scan in Nederland toelaten? Waarom niet? Op eigen kosten. Degenen die dit willen gaan nu toch al naar Duitsland, Belgie of elders. Bedenk dat genetische testen al vrij te koop zijn en een totale DNA test is nu goedkoper dan een PreScan. En wat je te weten komt van een DNA Scan is veel meer waard dan een PreScan; dat is een moment opname, terwijl de DNA Scan de klok aangeeft die afloopt; je weet wat je ooit te wachten staat.
Daarom moet relatie therapie niet in de basisverzekering. De Zvw is geen AWBZ en mag geen AWBZ worden. En als de Zvw weer een Zfnds wordt mag het nog steeds niet.
Laat het systeemdynamisch model er maar eens op los.
ANH Jansen
15 mei 2014 / 16:55Het zijn niet de kosten van de bodyscan zelf die mij zorgen baren, maar de voortzetting van diagnostiek in het reguliere zorgcircuit als op de scan “iets” gevonden wordt maar niet duidelijk is wat. Die voortzetting komt ten laste van de zorgkosten die u en ik opbrengen.
Frank van Wijck
15 mei 2014 / 21:11