Missiewerk

Edith Schippers (VWS) zal hoogleraar Bas Bloem niet weigeren als hij zichzelf op het ministerie uitnodigt om haar te vertellen hoe hij vindt dat de gezondheidszorg zich moet ontwikkelen. Zelfs een minister krijgt niet iedere dag een zorgheld op bezoek tenslotte. Met Bloems boodschap ben ik het helemaal eens: de gezondheidszorg is er voor de patiënt, niet voor de dokters. Bloem vindt dat de dokters de patiënt meer als partner moeten gaan zien. Tijdens TEDx Maastricht, afgelopen 2 april, liet hij mooi zien hoe hij zich dit partnerschap voorstelt. Zijn presentatie was inspirerend, en stak met kop en schouders boven de rest van het programma uit.

Bloem vindt ook dat ziekenhuizen zich moeten specialiseren in bepaalde typen behandelingen, omdat de kwaliteit van zorg daar beter van wordt. Wat is het dan ironisch te bedenken dat hij verbonden is aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Hetzelfde ziekenhuis dat ook op individuele basis kinderkankerzorg wil blijven aanbieden en zich dus verzet tegen de concentratie van deze zorg in Utrecht. En dat net nu verder heel oncologisch Nederland het er na lange strijd over eens is dat deze concentratie hard nodig is om de zorg voor kinderen met kanker te optimaliseren. Bloem heeft nog wel wat missiewerk te verrichten met het uitdragen van zijn gedachtegoed.

Wat Bloem niet kan bewerkstelligen, is beter begrip bij de patiënt over hoe ons zorgstelsel functioneert. Meer dan een derde begrijpt daar niets van, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar ONVZ. Ze zien alleen dat de zorg duurder wordt en ze horen dat ze er binnenkort waarschijnlijk verder voor moeten reizen. Hier ligt een taak voor de zorgverzekeraars. Klanten proberen te winnen op basis van de laagste premie volstaat niet meer. Het gaat nu om de inhoud.

Delen