Mission impossible
Edith Schippers houdt 44 miljoen euro over, zo lazen we gisteren. Van de 100 miljoen euro die ze gereserveerd had om medisch specialisten te verleiden in loondienst te treden, hoeft ze slechts maximaal 56 miljoen uit te keren. Niet meer dan 560 van de tienduizend vrijgevestigde medisch specialisten vonden het aanbod van de minister voldoende de moeite waard om er op in te gaan.
Wat opvalt, is dat Zorgvisie het bericht plaatst onder de kop ‘Meevaller voor VWS’ . Hoezo meevaller? Het is zeer de vraag of Schippers zo blij is met deze uitkomst. Ze wilde immers zo veel mogelijk medisch specialisten in loondienst krijgen en het is ook duidelijk waarom. Nu de financiering van ziekenhuizen is veranderd in die zin dat de ziekenhuizen en de medisch specialisten niet meer afzonderlijke rekeningen naar de zorgverzekeraars sturen, wil Schippers de specialisten liefst in loondienst hebben, omdat dit het eenvoudiger maakt ziekenhuizen te besturen.
Maar helaas, Schippers’ missie faalde dus. Aan de ene kant kun je je afvragen of ze veel meer had bereikt als niet 560 maar duizend medisch specialisten op haar aanbod waren ingegaan, want ook dan hadden duizenden dit dus níet gedaan. Maar nu is het dus helemaal weggegooid geld.
Echt een verrassing is de mislukking van deze expeditie overigens niet, want de Federatie Medisch Specialisten had al lang aangegeven dat de meeste van haar leden totaal geen zin hadden om op het aanbod van de minister in te gaan. Het was dus bij voorbaat een kansloze missie van de minister.
9 reacties
In de 70er jaren is tijdens het kabinet den Uil ook een plan gamaakt om alle medisch specialisten in loondienst te krijgen. Dat plan werd veel te duur als artsen volgens een fatsoenlijke loondienstregeling betaald zouden worden. Wie kan dit oude plan een opdiepen uit de la?
Catherine de Jong
6 maart 2015 / 12:00Zou daarover niets in de (uitgebreide) biografie over Den Uil staan die enkele jaren geleden verscheen? Ik heb die thuis in de kast staan, dus ik zal vanavond eens kijken.
Frank van Wijck
6 maart 2015 / 12:38Ik mis in deze hele kwestie de discussie aangaande het recht van de politiek om een bepaalde beroepsgroep in een specifieke arbeidsrechtelijke relatie te dwingen. Volgens mij is elke burger vrij om voor zichzelf te beginnen, en artsen zouden dat dan niet mogen. Onzin.
Alberts
6 maart 2015 / 13:03Er zijn natuurlijk ook eisen van de belastingdienst om rekening mee te houden. Als ik te weinig opdrachtgevers had, zou ik ook niet als zelfstandige beschouwd worden. Waarom zou dat dan voor medisch specialisten wel moeten gelden?
Frank van Wijck
6 maart 2015 / 13:11De vraag is inderdaad wie de opdrachtgevers zijn. Volgens mij gaat het steeds om de behandelrelatie tussen de arts/ zorgprofessional en de patient. Dat lijken me voor de doorsnee arts dermate vele opdrachtgevers dat er juridisch geen sprake kan zijn van een dienstverband.
Alberts
6 maart 2015 / 13:23De belastingdienst wil wel vaker iets dat op grond van al héél oude jurisprudentie onhoudbaar blijkt voor de belastingrechter. Zie bijvoorbeeld het vonnis eind vorig jaar over de zelfstandige thuiszorgwerker.
De discussie over het ondernemerschap van de medisch specialisten is echt complexer dan alleen het aspect “ziekenhuis als enige opdrachtgever”. Ten eerste is heel goed staande te houden dat niet het ziekenhuis maar de patiënt de opdrachtgever van de arts is. Vergelijk bijvoorbeeld je relatie met Carglass en je autoverzekering. Ten tweede staat er oude en muurvaste jurisprudentie over het zelfstandig beroepsbeoefenaarschap van artsen, waaruit automatisch ondernemerschap volgt indien er geen loondienst is.
Maar dit is wel erg off-topic onder dit blog :-).
Ivo Knotnerus
6 maart 2015 / 13:25Reacties gaan wel vaker off-topic, maar als ze zo interessant zijn als deze is dat natuurlijk helemaal niet erg. Je verwijzing naar jurisprudentie over het zelfstandig beroepsbeoefenaarschap van artsen versterkt alleen maar de vraag: Wat bezielde Edith Schippers toen ze die 100 miljoen euro beschikbaar stelde voor haar plan?
Frank van Wijck
6 maart 2015 / 13:48Je laatste vraag FvW gaat mijns inziens over politiek, concreter over politieke strategie. Het is een vorm van framing. Nu kan Schippers gaan beweren dat medici ondanks de ‘enorme tegemoetkoming van maar liefst een ton euro p.p toch willen blijven graaien’. Of zoiets. Om zo een draai te kunnen geven aan de publieke opinie en vervolgens draagvlak te creeeren om iets te gaan doorvoeren op grond van die beinvloede opinie. Call me paranoid, it doesn’t mean there not after me!
Alberts
6 maart 2015 / 18:41Honderd miljoen euro? Dan mag zo’n frame dus wel wat kosten zeg. 😉
Frank van Wijck
6 maart 2015 / 19:52