Mokken over het akkoord

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een opmerkelijke zin in de reactie van NVZ vereniging van ziekenhuizen over het hoofdlijnenakkoord voor de medisch-specialistische zorg. Voorzitter Yvonne van Rooy zegt: “De groeiende zorgvraag moet voor het grootste gedeelte door de ziekenhuizen worden opgevangen.” Nee: de zorgvraag moet worden afgeremd en de zorg moet meer verschuiven naar de eerste lijn.

Vanuit die eerste lijn zijn het op social media vooral de huisartsen die reageren op het akkoord. En hoewel sommigen dit op een constructieve manier doen, komen we bij een aantal van hen ook flink wat cynisme tegen. Het komt allemaal op hun bordje terecht, is de centrale boodschap van deze laatste groep. En die trekt daarbij de conclusie dat ze dat bijkomende werk er écht niet bij kunnen hebben, of dat dan in ieder geval ál het geld dat aan de ziekenhuizen wordt onttrokken, onverkort naar hen moet. Een weinig constructieve opstelling helaas. Het ontgaat hen blijkbaar dat ‘eerste lijn’ en ‘huisartsen’ geen synoniemen zijn. De eerste lijn is meer, ook de rol van de fysiotherapeut, de wijkverpleegkundige, de thuiszorg en de diëtist bijvoorbeeld zal anders worden. En de specialist ouderenzorg zal in de eerste lijn een grotere rol gaan spelen.

De termen ‘eerste lijn’ en ‘huisarts’ zijn geen synoniemen

Bovendien zullen de medisch specialisten zich steeds meer buiten de ziekenhuismuren gaan bewegen. Niet voor niets zegt hun voorzitter Marcel Daniels: “Met netwerkgeneeskunde wordt de zorg dichtbij en rondom de patiënt georganiseerd. De kennis en kunde van de medisch specialist kan in dat netwerk ook buiten het ziekenhuis geleverd worden”. Met andere woorden: de medisch specialist komt naar je toe huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders. Wen er maar aan.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 30 april 2018 om 14:07 | Permalink

  Het is beter om in de constructieve hoek te zitten dan in die andere, maar ik snap het cynisme wel Frank…

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 30 april 2018 om 14:11 | Permalink

  Cynisme is “kan niet, willen we niet, kost geld en dat krijgen we niet”. Daar schiet niemand iets mee op. Zoals ik afgelopen donderdag hoorde tijdens een discussie over value based health care: “Stop talking about the money. Start adding value and the money will follow”.

 3. Jurriën Wind
  Geplaatst op 30 april 2018 om 14:29 | Permalink

  Dat laatste herken ik Frank, maar mogelijk levert het ook iets op door het ‘huisartsen’cynisme te erkennen….

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 30 april 2018 om 16:18 | Permalink

  Je schrijft huisartsen terecht tussen haakjes Jurriën. Tenminste, ik ga ervan uit dat je daarmee bedoelt dat het cynisme zeker niet representatief is voor alle huisartsen. Zoals ik in de blog al schrijf: ik zie het op social media in een aantal reacties, en ik besef heel goed dat social media een beperkt deel van de realiteit weergeven. Bovendien lees ik er ook reacties van huisartsen die wel positief zijn. Ik reken op een constructieve opstelling van de LHV en van individuele huisartsen, want ik ben ervan overtuigd dat het een beweging ten goede is.

 5. Henk Handlogten
  Geplaatst op 30 april 2018 om 22:21 | Permalink

  Het is niet cynisch maar defensief. De ‘nieuwe opzet’ in het akkoord biedt echt kansen voor nieuwe zorgvormen ergens tussen huisartsenzorg en medisch specialistische zorg. ‘In between-Care.’
  Pak die kans en het geld volgt… Probeer samen oplossingen te vinden voor dit cardinal probleem, dat zich niet beperkt tot het NL zorgsysteem

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 30 april 2018 om 22:37 | Permalink

  Ja, dat is precies de uitdaging (of: kans) die ik zie om het zorgveld de verandering te geven die het nodig heeft. Ik denk dat we over tien jaar terugkijken en ons afvragen: “Waarom hebben we dit niet veel eerder gedaan, wat hield ons tegen?”.