Mooi genoeg

Na Zorgvisie eerder deze week pikte ook Skipr gisteren het nieuwtje op dat bestuursvoorzitter Bert van der Hoek van Lentis versneld zijn beloning in lijn gaat brengen met de Wet normering topinkomens. Formeel hoeft hij dat op dit moment nog niet te doen, maar toch levert hij op eigen verzoek al dit jaar 10 procent van zijn salaris in.

Beide media hebben de berichtgeving overgenomen van Dagblad van het Noorden, dat Van der Hoek citeerde met: “Op een gegeven moment is er zo veel maatschappelijke druk om de inkomens te verlagen, dat je je daar toch wat van moet aantrekken.” Een beetje een tweezijdig zwaard die opmerking. Aan de ene kant denk ik: mooi dat je dit doet. Een goed voorbeeld voor je collega’s, en een terecht vingerwijzing naar de NVZD die nota bene via een kort geding wilde bewerkstelligen dat de Wet normering topinkomens niet op zorgbestuurders van toepassing zou zijn.

Maar aan de andere kant blijft de formulering van Van der Hoek mij toch een beetje als een visgraat in de keel steken. Natuurlijk moet je je als zorgbestuurder wat aantrekken van maatschappelijke druk. Maar heb je nu echt zo veel maatschappelijke druk nodig om te beseffen dat je betaald wordt van gemeenschapsgeld en dat 130 procent van het brutosalaris van een minister dus echt wel genoeg is?

Delen