Mooi tegenwicht
Dat ik geen verstand heb van beeldende kunst werd onlangs weer eens bewezen toen ik met mijn zus bij een taxateur was met allerlei ‘moois’ uit het huis van onze moeder dat onlangs werd verkocht en dus leeg moet. Dat ik dat gebrek aan verstand van kunst kennelijk van diezelfde moeder geërfd heb, bleek ook. Schilderijen waarvan zij – voordat haar inzicht door voortschrijdende dementie vertroebelde – zei dat we die nooit zomaar weg moesten doen, omdat ze van een ‘echte’ kunstenaar waren, bleken hooguit een paar honderd euro waard en stukken die zowel zij als ik zonder meer bij de kringloopwinkel zouden hebben gebracht, wekten dan ineens weer de bijzondere interesse van de taxateur.
Dat verstand van kunst iets geheel anders is dan verstand van de financiële waarde van kunst, was mij uiteraard al langer duidelijk, maar mij ontbreekt het aan beide vormen. Niet erg, want ik vaar uitsluitend op wat ik mooi vind of wat mij ergens om aanspreekt of triggert. En dat zijn dus niet ‘de zes bielzen op een rij’ die ik in 1981 tijdens een werkweek van school zag in de tuin van het Kröller-Müller Museum. Ook Karel Appel kon me nooit bekoren, hoewel zijn kleurgebruik me dan weer wel aanspreekt, omdat het zo vrolijk oogt. Maar ja, wat te doen met al die rare gezichten in de gekleurde vlakken?
‘Stukken die ik zonder meer bij de kringloop zou hebben gebracht wekten juist interesse’
Ik ben dus een barbaar als het om kunst gaat. Dat weerhoudt me er echter niet van werk (van allerlei onbekende kunstenaars)te kopen en uit te stallen of op te hangen in ons huis, maar alleen als ik het zo mooi vind dat het altijd in mijn omgeving kan blijven. De ervaring leert dat ik dat kennelijk binnen enkele seconden al zeker weet. Nog nooit iets gekocht waarop ik uitgekeken raakte. Gewoon omdat het blijft raken.
In het tijdschrift dat dit weekend bij u op ee mat ligt, treft u verschillende artikelen over (beeldende) kunst aan. Omdat we allemaal baat hebben bij genieten van mooie dingen en omdat we ze nodig hebben om aan het soms rauwe, echte leven wat tegenwicht te bieden. Want wat een zooitje maken wij mensen daar toch soms van.