Mooi weer spelen

UMC Groningen doet net alsof er niets aan de hand is. Niet alleen met het persbericht over de voorgenomen bouw van het protonencentrum, maar ook met de artist impression hiervan. Wat mij vooral opvalt aan deze schets (http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/UMCGklaarvoorprotonenmetgunningaanVisserSmitBouw.aspx) is dat het gebouw zelf op de achtergrond blijft, terwijl we op de voorgrond een vader en moeder zien met tussen hen in een kind. Ze lijken zich vrolijk – mijn eerste indruk was zelfs huppelend – naar het protonencentrum te begeven. Of komen ze er juist vandaan? Voor mij als kijker houdt dit het midden tussen ‘Joepie, we mogen weer’ en ‘Ziezo, dat was het weer voor vandaag’. Het contrast met de doelstellingen van een protonencentrum is me te schril.

Maar misschien interpreteer ik de afbeelding verkeerd en is het juist bewust dat het gebouw nog op de achtergrond blijft. Zo van: ‘De patiënten kijken er reikhalzend naar uit, wij zijn klaar om te beginnen. We wachten alleen nog even op de beslissing van Zorgverzekeraars Nederland’.

Hoe dan ook, het is mij onduidelijk wat het UMCG wil bereiken met het persbericht waarin het aangeeft klaar te zijn voor de bouw van het protonencentrum. De andere beoogde centra de loef afsteken? ZN onder druk zetten? Of de minister? Ook bij het UMCG zullen ze toch begrijpen dat een vergunning van de minister om vier centra te bouwen weinig zegt over hoeveel centra er op korte termijn daadwerkelijk komen, of waar.

Delen