Nachtrust

Ja hoor, we zijn weer een petitie rijker, de petitie Behoud van nachtapotheek in Lelystad om precies te zijn. Iedereen die hiertoe de behoefte voelt, kan er nog tot 15 januari op intekenen. Niet dat het zin zal hebben overigens. De initiatiefnemers willen de petitie namelijk indienen bij de gemeente, om die ertoe aan te zetten de zorgverzekeraar (Achmea) te dwingen tot 24-uurs bezetting. Simpel gesteld: daar gaat de gemeente niet over. Zorgverzekeraars onderhandelen met zorgaanbieders over zulke aangelegenheden, niet met gemeenteambtenaren.

Bovendien zou het weinig zin hebben om de nachtapotheek open te houden voor het handjevol patiënten in Lelystad dat er voor spoedleveringen gebruik van maakt. Achmea betaalde de afgelopen jaren al drie keer het dagtarief voor deze nachtelijke leveringen en nog steeds maakten de apothekers er verlies op. Er kwamen gewoon te weinig mensen naar de dienstdoende nachtapotheek om de kosten van openstelling terug te verdienen. En dan kun je als zorgverzekeraar wel de vergoeding voor die apotheek nog verder omhoog schroeven, maar dan zit die dienstdoende apotheker nog steeds duimen te draaien.

In de zeldzame gevallen dat wél sprake is van spoed, is een taxi laten rijden vanaf het Flevoziekenhuis in Almere al snel een goedkopere oplossing. Op farmaactueel.nl vragen enkelen zich af welke gevolgen dit heeft voor de terhandstelling. Daarvoor kan de taxichauffeur natuurlijk niet de verantwoordelijkheid gaan dragen. Maar een bijsluiter lost veel op. Uitleg door de huisarts die het geneesmiddel voorschrijft ook. Laten we het niet moeilijker maken dan nodig is. En laten we die apotheker weer gewoon zijn broodnodige nachtrust gunnen.

Delen