Nee verkopen

Op een gegeven moment ben ik maar opgehouden met tellen, dus ik weet niet hoeveel keer ik de Tweet voorbij heb zien komen met de boodschap ‘Patiënten slaan snel extra pillen in’. Het was in ieder geval duidelijk een trending topic gisteren.

Of al die aandacht slim was, is een tweede. Apotheker Sonja Keizers liet weten: “Berichten over inslaan medicijnen zijn selffulfilling prophecy: nu begint de hamsterwoede pas echt.” Tja, dat krijg je ervan als je iets in de krant zet. Wat overigens niet betekent dat we het De Telegraaf kwalijk kunnen nemen dat ze dit deed.

Een andere vraag is of het nodig is. Volgens Apotheek Hasselt niet. Die stelde: “Eindejaarsrun op maagzuurremmers: niets van gemerkt en ook nergens voor nodig. Chronisch gebruik ook volgend jaar vergoed.” Dat vind ik een terechte opmerking, een beetje nuchterheid kan geen kwaad. Dezelfde nuchterheid vond ik – verguld met een randje sarcasme – ook terug bij twitteraar Ron Feber: “Van het geld dat ik bespaar door niet meer te roken, kan ik makkelijk mijn maagzuurremmers zelf betalen.”

 

Van de apothekers – en ook van de huisartsen – verwacht ik trouwens niet anders dan dat ze aan de patiënt uitleggen hoe het volgend jaar precies zit met de vergoedingen voor de geneesmiddelen die ze voorschrijven of verstrekken. En ik ga er ook van uit dat ze professioneel genoeg zijn om patiënten uit te leggen waarom ze hen slechts een bepaalde dosis geneesmiddelen per keer meegeven. Ik verwacht dus dat ze ‘nee’ verkopen aan patiënten die komen smeken om extra geneesmiddelen.

Delen