Nepnieuws schaadt de zorg

Misstanden aan de kaak stellen is een nobel streven. Als je erachter komt dat de hele thuiszorg een zooitje is, dan is het terecht dat je de verantwoording neemt om dit keihard aan de kaak te stellen.

Het is alleen een beetje sneu als je er vervolgens op betrapt wordt dat je je werk niet goed hebt gedaan, omdat je op basis van de gang van zaken bij vijftig nieuwe thuiszorgaanbieders – die nog in ontwikkeling zijn en dus bij de start nog niet aan alle gestelde eisen voldoen – conclusies trekt over de hele sector en daarmee die hele sector zwart maakt.

Natuurlijk kun je dan schouderophalend stellen dat het slechts de Consumentenbond is die dit doet. Daarvan zijn we wel wat gewend als het om beeldvorming over de zorg gaat. En genuanceerde koppen (‘Nieuwe thuiszorgaanbieders voldoen bij de start nog niet aan alle eisen’) maken nu eenmaal geen nieuws.

Toch valt de Consumentenbond hier echt wel wat kwalijk te nemen. Ze zet met haar ongenuanceerde berichtgeving namelijk een beeld neer van de thuiszorg als een sector waarmee je niets te maken moet willen hebben. Er wordt ondeskundig in gehandeld, de patiëntveiligheid wordt gecompromitteerd en de toezichthouder grijpt niet in. Wil je als patiënt iets te maken hebben met een sector die er zo’n rotzooi van maakt? Wil je als werkzoekende aan de slag in een sector die zo’n slechte naam heeft?

Denk eens na Consumentenbond. Welk doel wil je bereiken?

Delen