-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Frank van Wijck: Smalle basis
- Mariska Koster: Time out
- Sofie Fransen: Kapster
- Frank van Wijck: Twee kwaden
- Ignace Schretlen: Een niet herkende BN’er
- Dienie Koolen-Goossens: Passend onderwijs (2)
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Neus op de feiten
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck
Hoeveel mensen kennen al de campagne Praat vandaag over morgen? Een concreet antwoord heb ik niet, maar een kleine enquête in mijn directe omgeving leverde geen tekenen van herkenning op. Dat is spijtig, want de oproep om in gesprek te gaan over ouder worden – en daarmee over de toekomst van de zorg – gaat iedereen aan.
ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken heeft dan ook gelijk als ze stelt dat de samenleving meer betrokken moet worden bij de zorg, om de zorgvraag aan te kunnen. Ze vindt dat de vergrijzing niet alleen een probleem is van de zorgorganisaties, maar van de hele maatschappij. “Het kan niet zo zijn dat zorgaanbieders alle klappen moeten opvangen”, stelt ze. Dat is ook niet hoe de toekomst eruit zal zien, als we uitgaan van het Integraal Zorgakkoord. Dat benadrukt immers juist de eigen regie van het individu en de rol van diens netwerk.
Dat ActiZ vanaf januari zorgmedewerkers wil betrekken bij de campagne Praat vandaag over morgen is mooi. Dat het voor ActiZ-leden lezingen houdt over een inclusieve maatschappij ook. Maar “Het gaat om het samenlevingsperspectief”, stelt Westerlaken, en de samenleving is meer dan alleen zorgmedewerkers en ActiZ-leden. Wie in de zorg werkt, heeft door werkdruk en ziekteverzuim vandaag amper tijd om over morgen te praten. Het gaat er juist om dat wij met ons allen dat gesprek voeren. Aan de waarde van de boodschap van Westerlaken doet dit niets af. Maar het zou geen kwaad kunnen als de overheid wat meer zijn rol pakte om ons met de neus op de feiten te drukken.
Delen:
Gerelateerde artikelen: