Niet alles willen doen

Medisch Centrum Vechtdal kan gaan bouwen, en de nieuwbouw moet er 2019 staan. Bestuursvoorzitter Henri Janssen van de Saxenburgh Groep durft het nu hardop te zeggen, maar daar is wel een proces aan vooraf gegaan. De manier waarop de besluitvorming over de financiering van de nieuwbouw is verlopen, is symbolisch voor hoe kritisch banken en zorgverzekeraars inmiddels – terecht – kijken naar bouwplannen van ziekenhuizen.

Voordat de financieringsplannen voor de nieuwbouw konden worden goedgekeurd, moest de organisatie eerst weer zwarte cijfers schrijven, na in 2013 nog een verlies van 4,6 miljoen euro te hebben geleden. Maar dat niet alleen: het ziekenhuis moest ook een krimpscenario ontwikkelen, dat aansluit bij de huidige visie op zorg. In een interview voor Vilans zei Michel van Schaik (directeur zorg van de Rabobank) vorig jaar: “Het gaat erom dat je eerst kijkt naar de vraag en behoefte van de samenleving. De vergrijzing die gepaard gaat met een toename van chronische ziekten, multimorbiditeit, kwetsbaarheid en eenzaamheid los je niet op door grote gebouwen neer te zetten. Toch zie je dat in veel zorginstellingen nog heel sterk wordt gedacht en gehandeld vanuit institutioneel perspectief.”

Louter denken vanuit  institutioneel perspectief is inmiddels geen begaanbare weg meer

Medisch Centrum Vechtdal heeft begrepen dat louter denken vanuit dit institutioneel perspectief inmiddels geen begaanbare weg meer is. Het gaat niet alleen terug in het aantal beschikbare bedden (naar 140), maar gaat ook minder functies bieden dan het huidige Röpcke-Zweers Ziekenhuis. “Je moet niet alles zelf willen doen”, is het nuchtere standpunt van bestuurslid Refik Kaplan hierover. Het kan geen kwaad als hij die boodschap de komende tijd nog een paar keer luid en duidelijk herhaalt voor zijn collega’s in den lande. De volgende ledenraadpleging van NVZ vereniging van ziekenhuizen is op 8 februari.

Delen