Niet best

Zowel longarts Wanda de Kanter als hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans zijn uit het bestuur van de nieuwe politieke partij NLBeter gestapt. Allebei tegelijk zelfs. En ze laten het aan medeoprichter Esther van Fenema om uit te leggen waarom. Het heeft met prioriteiten te maken, stelt die, de politiek kost meer tijd en energie dan ze kunnen vrijmaken naast hun dagelijkse werkzaamheden.

Tja, dat had je natuurlijk vooraf onmogelijk kunnen bedenken. Van gedoe was zeker geen sprake, zegt Van Fenema er ook nog bij. Schrijver/diplomaat F. Springer noemde dit in een van zijn boeken zo mooi ‘Alles relativeren, behalve het relativeren zelf’.

De achterblijvende oprichters zullen bekend zijn met het credo: ‘Eén keer is een incident, twee keer is toeval, maar daarna spreek je van een patroon’. In één keer twee boegbeelden, bekende Nederlanders, uit je bestuur zien weglopen is inderdaad slordig. Ook als je – zoals Van Fenema doet – stelt dat alle betrokkenen nog steeds dezelfde idealen delen. Een derde afscheid kan de partij zich op korte termijn niet veroorloven als ze nog serieus wil worden genomen.

Eén keer is een incident, twee keer is toeval, maar daarna spreek je van een patroon

Daarnaast wordt het nu toch wel echt tijd om met een gedegen partijprogramma te komen. Initiatiefnemer Ronald Mann kan wel stellen dat de zorg slechts het vertrekpunt is voor de partij, maar als die partij is opgericht door mensen die werkzaam zijn in de zorg, ligt de one issue-verdenking wel vrij voor de hand liggend op de loer. De verwachting is dat NLBeter eind januari ‘met het eerste deel van het verkiezingsprogramma’ komt. Het wordt interessant om te lezen hoeveel daarvan níet over gezondheidszorg gaat.

Delen