Niet boeien, niet binden
Je bent jong en je wilt wat. Via de beroepskeuzebegeleiding weet je dat de zorg een interessante werkgever is. De opleiding medisch hulpverlener lijkt je dus wel wat. Op de site van een van de opleidingen lees je: ‘Wil jij aan de slag als hulpverlener op een ambulance, in de operatiekamer (anesthesie) of op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis? Dat kan met de hbo bacheloropleiding medische hulpverlening. Hier leer je medisch denken, goed communiceren en adequaat handelen in situaties waarbij mensen gewond zijn. Tijdens de opleiding maak je gebruik van de nieuwste medische inzichten. Je kunt zelf de diagnose stellen bij patiënten of slachtoffers. Ook bewaak en ondersteun je hun vitale functies en kunt therapeutisch handelen. Daarbij hou je rekening met de sociale en culturele achtergrond van de patiënt. Met je diploma op zak kun je meteen aan de slag als beginnend medisch hulpverlener.’
Nee dus. Want het beroep is nog niet opgenomen in het BIG-register en daardoor is het vrijwel onmogelijk een stageplaats te vinden, laat staan werk. Werkgroepen mogen zich buigen over de vraag wie precies schuldig is aan de nu ontstane situatie. De opleidingsinstituten, die studenten voorhouden dat ze na de opleiding meteen aan de slag kunnen? De zorgaanbieders, die koudwatervrees hebben voor het nieuwe vak? Of het ministerie van VWS, dat onduidelijkheid heeft laten bestaan over de vraag of het nieuwe beroep überhaupt wel voor BIG-registratie in aanmerking kwam?
De grote verliezer is in ieder geval de zorg zelf, die zit te springen om goed gekwalificeerde medewerkers en die nu zegt: ‘We weten eigenlijk niet of we wel zo veel interesse in jullie hebben’. De impact die dit heeft op de beeldvorming onder jongeren is duidelijk: de zorg, daar moet je het niet van hebben.
2 reacties
Dit project wordt van alle kanten bekritiseerd door velen in de zorg zelf.
Dat is jammer want de noodzaak om goed opgeleid personeel groeit met de dag.
Afwijkende opleidingen dan de traditionele worden bij voorbaat al afgebrand zonder dat er ook maar één cursist de opleiding is gestart.
Daarnaast is het de cultuur binnen de zorgverlening welke de daadwerkelijke vernieuwing en doorstroming vertraagd.
We willen wel vernieuwing in de zorg, maar dan wel volgens de “oude” regeltjes.
Willem
2 augustus 2012 / 20:29Volgens mij wil de zorg best goed opgeleide professionals inzetten. Te stellen dat er geen interesse is, is veel te kort door de bocht. Het probleem ligt in de politiek-bestuurlijke hoek. Opname in het BIG register is essentieel, en had de eerste voorwaarde moeten zijn. Nu hebben goed gemotiveerde en hardwerkende studenten de ambtelijke molens ingehaald. En ik weet uit ervaring dat een zorginstelling het zich niet kan veroorloven om professionals aan het bed te zetten die niet BIG geregistreerd zijn. Of tenminste niet op werkplekken en in functies waar deze opleiding voor bedoeld is.
Ik ben het ten dele eens met Willem dat de cultuur hier een rol speelt. Maar toch ook de regelgeving (veramerikanisering?) in de zorg. Wat zou de inspectie vinden van niet BIG-geregistreerde handen aan het bed? Dit kun je de instellingen niet kwalijk nemen.
Jacco van Wingerden
2 augustus 2012 / 21:46