Niet doen hoor

De grappigste Tweet die ik gisteren tegenkwam is die van @Linkspolitiek: “Volgens minister Edith Schippers (volksgezondheid) kunnen we gewoon naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. #NIETDOENHOOR”. Achter de beste grappen schuilt een diepe ernst en dat is hier natuurlijk ook het geval. Schippers heeft ongetwijfeld gelijk: je kunt waarschijnlijk op dit moment in geen enkel ander ziekenhuis beter terecht dan in het Ruwaard van Putten. De problemen van één specialisme zeggen niets over de kwaliteit van het overige aanbod.  Maar voor het grote publiek werkt het niet zo. De beeldvorming is: in dat ziekenhuis is veel te veel mis, dus daar moet je voorlopig niet zijn.

De kern van Schippers’ reactie is dat zij geen uitspraken wil doen over individuele zorgaanbieders. Simpel gezegd: daar gaat zij niet over. Net zoals zij er niet over gaat of een ziekenhuis al dan niet een klinisch geriater mag ontslaan omdat die te weinig productie draait. SP-Kamerlid Henk van Gerven stelde hier Kamervragen over nadat het Scheidsgericht Gezondheidszorg had bepaald dat dit ontslag aanvaardbaar was. Het is zinloos om zulke Kamervragen te stellen omdat ziekenhuizen zelf moeten uitmaken welke zorg ze wel en niet aanbieden. Het beleid op dit gebied voeren ze met de zorgverzekeraars, maar de minister moet zich daar niet mee bemoeien.

Toch kan Schippers het niet laten om impliciet haar mening te geven over beide zaken, zoals blijkt uit haar antwoord op de vragen van Van Gerven. Ziekenhuizen moeten selectief kiezen welke zorg zij aanbieden, zei ze. Met andere woorden: ze moeten doen waar ze goed in zijn. Dat is voor een goede verstaander op te vatten als een compliment voor het ziekenhuis dat die geriater ontsloeg. En misschien zelfs ook wel als een sneer naar het Ruwaard van Putten.

Delen