Niet doen

Uwe Diegel, algemeen directeur van iHealthLabs Europe, stelt dat we in de toekomst zelf individueel verantwoordelijk worden voor onze eigen gezondheid. De praktische voorbeelden van waar dit toe leidt, kan iedereen bedenken. Been gebroken met skiën? Had je maar een minder gevaarlijke sport moeten kiezen. Pinnen bij de uitgang. Obees? Eerst afvallen, anders gaan we niet opereren. Rookt u? Dat knijpt de bloedvaten dicht dus hindert uw herstel na een operatie. Stoppen, of geen behandeling.

In een reactie op het nieuwsbericht stelt iemand dat dit soort dromen alleen bewaarheid kan worden in een totalitaire staat. Niet helemaal waar, want de NHS in Engeland is al precies op dit gebied stappen aan het zetten: het wil de toegang van rokers en obese patiënten tot electieve chirurgie beperken. En Engeland is geen totalitaire staat. Dus is er ruimte voor openlijke kritiek van het volk en die blijft dan ook niet uit.

Afvallen kan soms nodig zijn om een medische behandeling mogelijk te maken. Maar afvallen als harde eis stellen voordat iemand überhaupt voor een behandeling in aanmerking komt, is dom. Afvallen kost tijd en in die tijd kan de ziektelast oplopen. De gevolgen laten zich raden: arbeidsverzuim, uitgebreider medische zorg dan aanvankelijk nodig was, een langere herstelperiode en een verhoogd risico op restschade.

Kortom: wie uit oogpunt van kostenbesparing individuele verantwoordelijkheid voor eigen gezondheid als eis stelt om voor medische zorg in aanmerking te komen, valt in zijn eigen zwaard. De zorgkosten voor een aantal patiënten zullen misschien omlaag gaan omdat zij simpelweg overlijden voordat ze aan medische zorg toekomen. Maar overall zal de economische en maatschappelijke schade fors toenemen. En het zal nog tot een revolte leiden ook want mensen pikken het niet. Niet doen dus.

Delen