Niet (on)volwaardig
Als het over tweedeling in de zorg gaat, gaat het doorgaans over mensen die wel of niet toegang hebben tot bepaalde zorg. Maar het begrip tweedeling blijkt ook op een ander front in de zorg te bestaan, waarschuwt EY. Zorginstellingen die al goed draaiden, presteerden vorig jaar nog beter en de zwakke broeders onder de zorginstellingen zakken financieel nog verder weg.
Specifiek voor de ziekenhuizen betekent dit dat vooral de UMC’s en STZ-ziekenhuizen het goed doen. Met andere woorden: de kleinere ziekenhuizen dus niet. Anders gezegd: de streekziekenhuizen, de ziekenhuizen die de huidige coalitie zo graag wil behouden als ‘volwaardige ziekenhuizen’ (en die dat dus niet zijn). De casus van de locatie Heerlen van ziekenhuis Zuyderland is illustratief om aan te tonen dat voor deze ziekenhuizen een terugkeer naar volwaardig ziekenhuis onhaalbaar is. Het ontbreekt simpelweg aan voldoende zorgprofessionals om dit te kunnen realiseren.
Voor het streekziekenhuis is een terugkeer naar volwaardig ziekenhuis onhaalbaar
Het tegenovergestelde van een volwaardig ziekenhuis is geen onvolwaardig ziekenhuis, maar een ziekenhuis dat binnen een beperkt adherentiegebied een essentiële functie vervult in het bieden van niet-complexe zorg. Het is daarom belangrijk dat ook deze ziekenhuizen blijven bestaan, en dus ook dat ze een financiële positie hebben die dit voortbestaan garandeert.
Dat kan ook. Als onderdeel van een grotere ziekenhuisorganisatie bijvoorbeeld. Al jaren geleden werd binnen het ministerie van VWS gesteld dat Nederland in de toekomst wellicht nog slechts vijftig ziekenhuizen zou tellen. Vertaal ziekenhuizen als ziekenhuisorganisaties en die toekomst komt snel dichtbij.
2 reacties
Fantasietje: in het gebouw waarin al meerdere BIG-geregistreerde specialisaties werkzaam zijn en dat we nu ziekenhuis noemen zou ook een poli huisartsenhulp kunnen herbergen.
In het gebouw waarin al meerdere BIG-geregistreerde specialisaties werkzaam zijn en dat we nu gezondheidscentrum noemen zou ook een poliklinische functie in een adherentiegebied kunnen verzorgen.
We hoeven echt niet terug naar de tijd waarin particulier verzekerden in een apart pand van de specialist belet konden krijgen.
Pieter Wijnheijmer
4 september 2024 / 10:12Volledig met je eens Pieter.
Frank van Wijck
4 september 2024 / 10:14