Niet per se de vijand

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

In een opinieartikel in NRC  waarschuwt Mark van Houdenhoven (bestuursvoorzitter Maartenskliniek en bijzonder hoogleraar economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg) voor het feit dat mondiaal opererende bedrijven Nederlandse aanbieders voor orthopedische hulpmiddelen opkopen. Zijn waarschuwing is begrijpelijk, maar verdient toch ook enige nuancering.

Als we straks nog alleen het Duitse Ottobock en het IJslandse Össur overhouden als aanbieders van orthopedische hulpmiddelen, wordt de keuze voor degene die van deze hulpmiddelen afhankelijk is beperkt, op dat argument valt weinig af te dingen. Maar heeft zo’n bedrijf ‘slechts de belangen van de eigen aandeelhouders te dienen’, zoals Van Houdenhoven schrijft? Aandeelhouders worden heel zenuwachtig van klanten die zich ontevreden tonen over wat het bedrijf levert. Dat ligt dus iets genuanceerder.

‘Aandeelhouders worden heel zenuwachtig van klanten die zich ontevreden tonen’

Dat het bedrijf als producent van hulpmiddelen toegang tot data van patiënten krijgt, is waar. Of dat erg is, hangt af van de vraag hoe internationaal de spelregels voor verzameling en gebruik van die data zijn vastgelegd en worden gehandhaafd. Het potentiële nut van die data voor de producent is in ieder geval duidelijk: leren van de gebruiker van de hulpmiddelen en het assortiment daarop aanpassen. Daar zullen niet alleen de aandeelhouders blij mee zijn. De kleinere, lokale aanbieders die nu worden opgekocht zullen trouwens – als ze een beetje slim zijn – altijd hetzelfde hebben gedaan.

Tot slot verbaast Van Houdenhoven zich over het feit dat geen patiëntenvereniging, parlement, zorgverzekeraar, toezichthouder of zorgprofessional zich roert. Dat is toch wel begrijpelijk. Bedrijven hebben, binnen de grenzen van de daarvoor bestaande regels, het recht om bedrijven te kopen. Daar kun je van alles van vinden. Dat hierop een uitzondering moet worden gemaakt als het om de zorg gaat bijvoorbeeld. Maar hou je dan niet ook productinnovatie tegen?

2 Reacties Reageer zelf

  1. hans hof
    Geplaatst op 13 mei 2022 om 12:41 | Permalink

    Beste Frank, waar je het ook nog over zou kunnen hebben, is de vraag of de ACM zich zou moeten bezighouden met deze overname. Of zou de concentratiegraad van de markt waar het hier over gaat (nog) niet zodanig zijn dat de ACM in beweging zou moeten komen? Overigens maar dat terzijde, lijkt het al dan niet ingrijpen van de ACM (en/of de NZa) vatbaar te zijn voor politieke wensen. Die indruk krijg ik althans als ik kijk naar het speelveld van ziekenhuizen, apotheken en zorgverzekeraars. Maar dat is een onderwerp op zich.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 13 mei 2022 om 13:05 | Permalink

    Dat laatste is zeker een onderwerp op zich Hans. Daar moeten we het binnenkort maar eens uitgebreider over hebben.