Niet te veel verwachten
De ziekenhuisbestuurders beginnen vertrouwen te krijgen in de kwaliteit van het medisch-specialistische werk in hun huizen. Steeds meer bestuurders vinden het acceptabel als de herstelwerkzaamheden bij medische missers niet meer mogen worden gedeclareerd. In een onderzoek van BMC onder ziekenhuisbestuurders zei driekwart zich in deze werkwijze te kunnen vinden.
Dit creëert mogelijkheden. Vier jaar geleden was het nog groot nieuws toen een zorgverzekeraar met een ziekenhuis de afspraak had gemaakt een hogere vergoeding te bieden voor niersteen vergruizen, in ruil voor de afspraak dat het ziekenhuis een eventuele tweede behandeling voor eigen rekening zou nemen als nog niet alle stenen weg waren. En nu zeggen steeds meer bestuurders dus: wij durven het aan. Zorgverzekeraars zullen deze omslag in denken niet negeren in het inkooptraject voor 2013.
Hebben die bestuurders al voldoende reden om zo zelfverzekerd over te komen? Voor een deel van de medisch-specialistische verrichtingen zeker wel. Maar voor evenzoveel behandelingen is het kwaliteitsbeleid nog volop in ontwikkeling. Dat haalt zo’n enquête er niet uit, maar het ligt voor de hand dat diezelfde bestuurders in de komende inkooponderhandelingen zullen zeggen: “Laten we nou eens met één verrichting beginnen. En dan zien we volgend jaar wel verder.”
3 reacties
Mike Farrar van de NHS laat op een webcast zien hoe het wel moet: gewoon laten zien wat iemand doet. Op het internet. Laat de prestaties maar zien. Dan is het snel gedaan met slecht presterende ziekenhuizen is zijn ervaring en het kost helemaal niets is zijn ervaring. Niemand wil volgens hem immers tot de slechtste 20% van de ziekenhuizen behoren. Gevolg is dat iedereen ernaar streeft de Best Practices te halen; En met resultaat.
Mayo Clinic weet dat allang en zet al jaren hun harde cijfers op het internet. Kom daar in Nederland eens om?
Zie webcast op farmaactueel.
En Mike Farrar piekert er niet over om de NHS te schrappen en over te gaan op het Nederlandse hybride model. Single payer en sluitend ex ante en ex poste vereveningssysteem is te waardevol voor de burgers om af te stoten. Voordeel van de NHS is dat de wachtlijsten minder zijn geworden. Meer afgenomen dan in het Nederlandse systeemmodel. Prima man.
Eerlijke man. Budgettering is in beide landen gelijk: de Overheid stelt de budgetten op. Van die eerlijkheid kunnen Leon van Halder en Andre Rouvoet nog heel veel leren. Staat allemaal op die webcast.
ANH Jansen
26 september 2012 / 09:37Mike Farrar kijkt met enorme interesse naar het Nederlandse model. Hij vertelde me dit toen ik hem op 20 september interviewde op het Nationaal Congres Gezondheidszorg. Het interview verschijnt binnenkort in het vaktijdschrift Zorgmarkt. Zijn reden om ons stelsel onder de loep te nemen is deze. De zorgaanbieders in Engeland moeten meer uitgedaagd worden om beter en meer kosteneffectief te presteren. In het verleden is Farrar bang geweest voor een systeem met concurrentie omdat hij dacht dat dit samenwerking in de weg zou staan, maar op die visie is hij langzaam teruggekomen. In een vrije markt werkt werkt het niet, vindt hij nog steeds, maar in een systeem van gereguleerde marktwerking ligt dat toch echt genuanceerder.
Frank van Wijck
26 september 2012 / 09:53Gaat erom dat Mike Farrar het single payer model niet uit handen zal geven. Dat hij prikkels wil inbouwen is klip en klaar. Hij geeft ook zelf toe dat er vele miljarden Engelse Ponden zijn verspild in de bureaucratie. De NHS heeft geen incasso problemen, geen zorgtoeslag, geen chronisch zieken toeslag en noem alle andere rondpomp en werkverschaffingssystemen maar op. Ministerie van Volksgezondheid en Financien bepalen net als in Nederland het budget voor de Zorg en dat is het. De tussenschakel van private verzekeraars die niet eens met elkaar concurreren en dat ook blijkens de Agenda voor de Zorg ook niet eens willen vindt Mike Farrar dan ook totaal overbodig. In een single payer model kan je ook economische of ethische prikkels geven om kwaliteit en kwantiteit te krijgen. In de USA doen de ziekenfondsen aldaar niet anders. Dat zijn defacto ook single payer systemen.
De nuance is er zeer zeker, maar het hybride krankzinnige systeemmodel van Nederland zal geen enkel ander land overnemen: waarom bewust private ondernemingen met of zonder winstoogmerk, beurs of niet beursgenoteerd, een monopolie geven op het rondpompen van geld? Dat is gebeurd in Nederland per 2006.
Agenda voor de Zorg is mede ondertekend door de private verzekeraars, de grootste is Achmea en die maakt alleen al op de verplichte basisverzekering 3% netto winst!, die pleiten voor afschaffing van concurrentie en marktwerking! Gekker kan je het werkelijk niet krijgen. Geen regio budgettering, maar wel budgettering voor de zorg in het algemeen en per regio regierol voor de verzekeraar met de dominante positie en de anderen moeten deze dan volgen.
En het applaus was oorverdovend.
Wat was ook weer de grondreden van invoering van het systeemmodel zorgstelsel 2006? toch concurrentie tussen verschillende verzekeraars om de gunst van de verzekerden? Keuzevrijheid voor de verzekerden op basis van transparantie in prijs en kwaliteit?
Wat is er van geworden? En waar gaan we naar toe?
Er ontbreekt een geweldige hoeveelheid gezond boerenverstand in dit land.
Maar nog steeds petje af voor de lobby van de verzekeraars; die lijken nu met alles weg te kunnen komen.
Chris Oomen in Nos Journaal: “verzekeraars maken woekerwinsten’ en het land is stil, doodstil.
Alsof het normaal is dat belastinggeld op deze wijze achterover wordt gedrukt. Eeke van der Veen zei in de Tweede Kamer niet voor niets dat de NZa niet geschikt is om toezicht te houden op zorgverzekeraars; ‘ dieven vang je met dieven’.
Chris Oomen komt 4 maanden later met de harde uitkomst! De dieven zijn springlevend en rollen nu in het openbaar de zakken!
We zien het interview met Mike Farrar in vertrouwen tegemoet. In Engelse media is over de NHS heel veel te lezen, ook over Mike Farrar. De man is beroemd.
Tip; interview eens Paul Wallace van Kaiser Permanente. Zal ook een eye opener zijn.
ANH Jansen
26 september 2012 / 11:35