Niet zielig

De Volkskrant maakte afgelopen vrijdag groot nieuws van iets wat al lang geen nieuws meer is: betaald gezelschap voor ouderen. Dit gebeurt in de praktijk al en zal de komende tijd alleen maar vaker gaan voorkomen.

Op social media zag ik meteen een discussie ontstaan over de vraag of dit nu ook een vorm van mantelzorg is. Nee natuurlijk. Mantelzorg is iets wat iemand doet uit liefde voor een ander, het is niet te koop. Betaald gezelschap is gewoon een dienst, niet meer of minder dan dat. Ik betaal jou 17,50 euro per uur en jij gaat met mij boodschappen doen of een potje schaken.

Op Twitter las ik: ‘Het heeft natuurlijk iets treurigs’, maar dat vind ik niet. Het lijkt mij treuriger als je als kind – 150 kilometer verderop wonend – jezelf structureel voorbij moet lopen om toch drie keer per week je moeder gezelschap te houden. Het lijkt me ook treuriger als je moeder in de laatste fase van haar leven uit haar sociale omgeving gerukt wordt om 150 kilometer verderop bij haar kind in huis of in de achtertuin te gaan wonen.

Iemand anders vroeg zich af: “Maar hoe zit het dan met de hippe ruileconomie?” Gewoon, die bestaat óók. En die zal heus wel blijven bestaan. Maar aan de andere kant: wat vandaag hip is, is dat mogelijk morgen niet meer. Bovendien is het vrijblijvend. Het is gebaseerd op ‘Ik wil best een keer iets voor iemand doen’. Een betaalde dienst is werk. Daaraan kan een werkgever eisen stellen.

Delen