Niets nieuws

Wisselende reacties op het bericht dat Hans van Putten, bekend van de Herbergiers en de Thomashuizen, een nieuw concept in de markt zet onder de naam ZorgButler. Hij gaat hiermee beschut wonen aanbieden voor mensen die dagelijks begeleiding nodig hebben. De eerste vier ZorgButlers komen in het voormalig verzorgingshuis De Schutse van Laurens in Rotterdam.

Op Twitter noemt @JdeBaaij het een “Mooie zorgdienst op maat in ‘eigen’ woning.” @FiekeBalt noemt het een “mooi voorbeeld van ondernemen in de zorg”. Met beiden ben ik het eens. Ze gaan alleen volledig voorbij aan het feit dat het totaal geen nieuws is wat Van Putten hier doet. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat ABC Zorgcomfort al in 2013 neerzette. Zo zijn er meer voorbeelden.

@moniquekalkman schrijft: “Ik ben tegen combinatie gehandicapten en ouderen!! Stel de MENS centraal.” Ze verwijst hiermee naar het gegeven dat Van Putten in de ZorgButlers zowel woonruimte wil aanbieden aan jongeren die begeleiding nodig hebben om zelfstandig te wonen als aan ouderen met een zorgbehoefte. Maar ook dit is al geen nieuws meer. Zie Schuilenburg in Raalte, waar ouderen met een zorgvraag in hetzelfde pand wonen als dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met een autistische stoornis. Dat gaat allemaal prima samen.

Enkele anderen stellen dat het initiatief maar één doel heeft, namelijk de bankrekening spekken van Van Putten en zijn collega zorgondernemer Loek Winter. Is dat waar? Of is het jaloezie misschien, of gebrek aan lef om het zelf doen? Over de potentiële waarde van het initiatief ZorgButlers voor de cliënten zegt het in ieder geval niet zo veel.  We laten ons immers allemaal betalen voor wat we doen. Als onze cliënten daar tevreden over zijn, is daar weinig op tegen.

Delen