Niets te vrezen

Op www.zorgdialoog.nu vertelt toezichthouder Jeroen Weijers van de Nederlandse Zorgautoriteit over de controle van declaratiestromen in de zorg. Ook patiënten kunnen hierin een rol spelen, stelt Weijers. Het kan moeilijk voor ze zijn om de codes te begrijpen op de factuur die ze voor de zorg ontvangen, maar ze kunnen wel controleren of ze echt bij de zorgaanbieder zijn geweest op de datum die op de factuur vermeld staat en deze kennis delen met de zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraar VGZ vraagt dit van verzekerden in een enquête over de geleverde zorg. Huisarts Raymond Broeders uit Oss reageert not amused op de enquête. Hij vreest voor een verziekte sfeer, gebaseerd op wantrouwen. En woordvoerder Liza Tiggelaar van InEen noemt het handelen van VGZ buitenproportioneel. Dit laatste zou terecht zijn als de verzekerde verplicht was de enquête in te vullen en nadelige consequenties kon verwachten als hij dit niet deed. Dat is echter niet het geval. “Wie niet meedoet, wordt in de toekomst niet anders behandeld dan een verzekerde die de enquête wel invult”, zegt woordvoerder Jaap de Bruijn.

En die verziekte sfeer dan? Als treinreiziger word ik regelmatig gecontroleerd door een conducteur die wil weten of ik wel heb ingecheckt voordat ik in de trein stapte. Verpest dit de sfeer tussen mij en die conducteur, of tussen mij en de NS? Nou nee, eerlijk gezegd niet. Ik vind het terecht dat de conducteur deze controle uitvoert. Aan mensen die zonder geldig vervoersbewijs meereizen verdient de NS niets. Zou de NS hen er niet via controle uitfilteren, dan zou het reizen ook voor mij duurder worden. Laat die conducteur dus maar zijn gang gaan. Wie niets fout doet, heeft niets te vrezen.

Delen