Niets te zeuren

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft goed begrepen wat minister Edith Schippers (VWS) bedoelt als ze zegt dat ze de zorg dicht bij de patiënt wil brengen. Het ziekenhuis doet dit door in Rosmalen een buitenpoli te openen. Die biedt voor de bewoners van Rosmalen en omstreken een oplossing voor de eerdere sluiting van de locatie Carolus van dat ziekenhuis. Patiënten kunnen in die buitenpoli terecht voor spreekuren op het gebied van oogheelkunde, neurologie, geriatrie en de hartfalenverpleegkundige van cardiologie.

Het ziekenhuis sluit hiermee goed aan bij het credo van Schippers: laat de patiënt verder reizen als dat moet, maar bied de zorg dicht bij huis als dat mogelijk is. Of met andere woorden: laat de zorgprofessional naar de patiënt toe komen in plaats van die patiënt naar de professional te laten reizen.

Zelfs de meer intensieve zorg kan op lokaal niveau behouden blijven als energie wordt gestoken in een innovatieve oplossing. Dit bewijst het tele-IC project van het Amsterdamse OLVG en het MC Zuiderzee, waardoor de niveau-1 IC van het ziekenhuis in Lelystad behouden kan blijven. Een project dat terecht genomineerd is voor de Spider Award 2011.

Niets te zeuren dus vandaag? Nee, niets te zeuren. Voor de verandering ben ik gewoon eens heel positief over een paar dingen die ik in de zorg zie gebeuren. En omdat journalisten goed nieuws bijna nooit het vermelden waard vinden, dacht ik: laat ik eens voor één keer een uitzondering maken.

Delen