Niets wijzer geworden
Huisartsen worden steeds vaker geconfronteerd met patiënten die afzien van een behandeling omdat ze die niet kunnen betalen. Ze gaan niet naar de fysiotherapeut, terwijl dit vanwege hun knieblessure wel nodig is. Of ze doen langer met hun geneesmiddelen door deze om de dag te slikken in plaats van iedere dag. Dit zijn de resultaten van een enquête die de Landelijke Huisartsen Vereniging en de NOS hielden om de effecten van de verhoging van het verplicht eigen risico van 220 naar 350 euro in kaart te brengen.
Jammer is dat er geen historische cijfers zijn over zorg mijden waarmee we de uitkomst van het huidige onderzoek kunnen vergelijken. Een dergelijke grootschalige enquête heeft niet eerder plaatsgevonden, zodat we niet weten of mensen in eerdere jaren wel gehoor gaven aan de doorverwijzing door de huisarts. Bovendien worden de mensen die nu zeggen de doorverwijzing naast zich neer te leggen niet gevolgd. We weten dus niet of ze écht afzien van behandeling, of dat ze alleen maar zeggen dat ze dit doen. En in het onderzoek is ook niet meegenomen hoeveel procent van de klachten door het afzien van behandeling verergert, zodat in tweede instantie zwaardere en dus duurdere zorg nodig is, en hoeveel klachten spontaan overgaan.
Met andere woorden: we weten eigenlijk nog steeds niets. En om mijn critici voor te blijven: hiermee bedoel ik niet dat ik de klachten of de financiële nood van deze mensen niet serieus neem. Ik bedoel alleen wat ik zeg, namelijk dat we niet weten waarover we het hebben. En niet weten waarover we het hebben vormt geen basis voor beleid.
5 reacties
Wij, Frank, weten het wel.
Bart Bruijn
7 juni 2013 / 10:09Dat is een autoriteitsargument Bart. Met andere woorden: een zwaktebod. Je stelt immers alleen dat je het op grond van je positie weet, maar je geeft er geen inhoudelijke invulling aan.
Frank van Wijck
7 juni 2013 / 10:12Je mag toch hopen dat de betreffende dokter op zijn minst de vraag stelt waarom die patient hem/haar bezoekt.
Het antwoord kan een mooie aanleiding zijn voor een verhelderende uitleg over wie er nu baat zou moeten hebben bij een bezoek aan de dokter.
De aan- of afwezigheid van die vraag lijkt me bovendien een wezenlijk element waar ik als onderzoeker zicht op zou willen krijgen.
Joep Scholten
7 juni 2013 / 14:05Mooi!
“En niet weten waarover we het hebben vormt geen basis voor beleid ” .
De meest wijze woorden van Frank sinds jaren. Chapeau.
E.Kriek
7 juni 2013 / 19:26“En niet weten waarover we het hebben vormt geen basis voor beleid.”
Grappig. Wellicht kan FvW een cctje sturen naar VWS?
Wat lag er ten grondslag aan het systeemmodel Zorgstelsel 2006? En weten nu waar we het over hebben? En weten we waarom we nu de ex poste gaan afschaffen zonder sluitend ex ante vereveningssysteem en met als enige vangnet voor de verplicht verzekerde burger de verplichting aan zorgaanbieders om gratis zorg te leveren? En de hype van de uitkomstfinanciering? De hype van populatie bekostiging? De hype van regio bekostiging? Lumpsum financiering?
Prijs per gemiddelde patient is bekend, dus waarom niet denken die beleidsmedewerkers op VWS.
En niemand die ze tegenspreekt.
Wel eens van gezond verstand gehoord? Voortschrijdend inzicht? Tunnelvisie?
Lastig als jezelf in die tunnel zit: “Ik bedoel alleen wat ik zeg, namelijk dat we niet weten waarover we het hebben.”
Toch nog wat zelfinzicht.
anh jansen
9 juni 2013 / 16:01