Nieuwe balans

Slechts enkele tientallen mensen gaven afgelopen maandag gehoor aan de oproep van de SP om bij Achmea in Leiden te demonstreren tegen de sluiting van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de langer wordende wachttijden in de zorg. Het vooruitzicht van een gratis busreis was blijkbaar niet voldoende om een groter aantal mensen over de streep te trekken.

Op dezelfde dag kwam Zilveren Kruis met het bericht dat de wachttijden in de Amsterdamse ziekenhuizen sinds het verdwijnen van het Slotervaartziekenhuis helemaal niet zijn toegenomen. Sterker nog: voor diverse soorten zorg kunnen mensen in Amsterdam zelfs sneller in een ziekenhuis terecht dan elders in het land. Een grafiek laat helder zien hoe de verhoudingen liggen. Eerder werd bekend dat de meeste personeelsleden van Slotervaart ook alweer aan het werk zijn.

Het ziekenhuis is niet de beste omgeving voor ouderen

Met de snelle manier waarop in Amsterdam na het wegvallen van het ziekenhuis een nieuwe balans gevonden wordt, is het zinnig de mogelijke overname van het Haagse Bronovo Ziekenhuis door Chris Oomen ook eens kritisch tegen het licht te houden. Haaglanden Medisch Centrum sluit deze locatie immers niet omdat sprake is van een groot aanbod aan patiënten. Afwachten welke nieuwe balans hier ontstaat is een interessante optie. Oomen heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat door de vergrijzing behoefte aan zorg in de buurt bestaat, maar dit betekent nog niet dat dat ziekenhuiszorg hoeft te zijn. Het ziekenhuis is niet de beste omgeving voor ouderen. Versterking van de ouderenzorg in de eerste lijn is een waardevol alternatief.

Delen